În luna noiembrie 2016, Centrul Național Anticorupție a lansat pentru dezbateri publice proiectul Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție pentru anii 2017 – 2020 (în continuare Strategie). În versiunea sa inițială proiectul strategiei se axa pe 7 piloni:
- Parlamentul ;
- Guvernul, sectorul public și administrația publică locală;
- Justiția și agențiile anticorupție;
- Comisia Electorală Centrală și partidele politice;
- Curtea de Conturi;
- Avocatul Poporului;
- Sectorul privat.
Însă în luna februarie 2017, proiectul a suferit modificări conceptuale, fiind introdus un nou pilon (nr. VIII) dedicat activității societății civile și mass-media.
Potrivit autorilor proiectului, includerea acestui capitol în Strategie este necesară pentru a spori responsabilitatea și independența organizațiilor neguvernamentale și a instituțiilor mass-media, care în prezent se confruntă cu anumite probleme ce țin de lipsa de încredere și integritate; dependența financiară care le afectează alegerea priorităților; implicarea și partizanatul politic – aspecte care afectează negativ eforturile societății civile în lupta împotriva corupției. Autorii susțin că scopul acțiunilor propuse și rezultatele scontate ale pilonului nr. VIII urmăresc promovarea unor standarde de etică și integritate care să fie implementate de către organizațiile neguvernamentale, mass-media precum și de către comunitatea donatorilor.
Societatea civilă apreciază eforturile grupului de lucru responsabil de elaborarea Strategiei, precum și de oportunitatea de a prezenta comentarii asupra acesteia, însă are o poziție critică față de includerea Pilonului VIII – activitatea societății civile și mass-media – drept una din prioritățile strategiei de integritate și corupție.
Organizațiile societății civile consideră că introducerea Pilonului VIII în Strategie este o acțiune grăbită și insuficient argumentată și solicită excluderea pilonului VIII din Strategie având la bază următoarele motive:
- Premisele care au determinat includerea Pilonului nr. VIII nu se bazează pe o cercetare multe-aspectuală;
- Abordarea autorilor de a include doar o parte din organizațiile sectorul neguvernamental și mass-media creează o prezumție puternică cu privire la faptul că autorii urmăresc alt scop decât combaterea corupției și asigurarea integrității în sectorul neguvernamental;
- Rezultatele scontate și indicatorii de rezultat propuși de către autorii pilonului nu oferă soluții veritabile pentru combaterea corupției și asigurarea integrității în sectorul neguvernamental.
În această ordine de idei, organizațiile societății civile au elaborat o serie de propuneri, modificări și completări ale Strategiei pe care au transmis-o autorilor de proiect.
Organizațiile semnatare:
- Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT);
- Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM);
- Promo-LEX.
Opinia integrală poate fi descărcată aici.