Mandatul judecătorului Curții Constituționale Petru RĂILEAN expiră în octombrie 2014 și această vacanță urmează a fi suplinită de către Guvern. Organizațiile societății civile solicită Guvernului Republicii Moldova inițierea de urgență a unui concurs public pentru numirea judecătorului la Curtea Constituțională.
ONG-urile solicită organizarea unui concurs echitabil și transparent, inclusiv: anunțarea unui concurs public; stabilirea unei proceduri clare pentru depunerea dosarelor de către candidați; audierea publică a candidaților; adoptarea unei hotărâri care să indice motivele pentru care a fost selectat un candidat și nu au fost selectați ceilalți; precum și publicarea acestei hotărâri. Totodată, reprezentanții societății civile solicită modificarea Legii cu privire la Curtea Constituțională, pentru a introduce în lege obligativitatea organizării concursurilor publice și echitabile pentru selectarea judecătorilor la Curtea Constituțională.
Reamintim că cei șase judecători ai Curții Constituționale sunt numiți pentru un mandat de șase ani: doi – de către Parlament, doi – de către Guvern și doi – de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). În anul 2013, CSM și Parlamentul au numit câte doi judecători ai Curții Constituționale. Judecătorul Alexandru TĂNASE a fost numit de către Guvern în aprilie 2011, iar mandatul acestuia va expira în anul 2017. Până acum, doar CSM a organizat un concurs public pentru numirea judecătorilor Curții Constituționale.
Reforma Curții Constituționale este prevăzută în Strategia de reformă a Sectorului Justiției (SRSJ) și în Planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în perioada 2014-2016. Până în prezent nu au fost întreprinse măsuri importante pentru reformarea Curții Constituționale, deși conform SRSJ aceasta trebuia să înceapă încă în anul 2011.
La 2 octombrie 2014, cinci ONG-uri au adresat un apel public autorităților solicitând organizarea unei proceduri corecte și transparente pentru alegerea și numirea în funcția de judecător la Curtea Constituțională. Din partea autorităților nu a survenit vreo reacție la acest apel.
***
La 17 octombrie 2014 a fost recepționat răspunsul Ministerului Justiției la Apelul societăţii civile. Potrivit răspunsului, organizarea concursului pentru funcția de judecător la CC nu poate avea loc înainte de modificarea art. 20 al Legii cu privire la Curtea Constituţională. Nici Legea cu privire la Curtea Constituţională şi nici alte legi în vigoare nu interzic organizarea unui concurs public pentru ocuparea funcției de judecător la CC. Răspunsul primit sugerează lipsa voinței autorităților de a organiza un proces transparent şi echitabil de numire a judecătorilor CC. Reamintim că, în anul 2013, CSM a selectat cei doi judecători ai Curţii Constituţionale în baza unui concurs anunţat public.