Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) recomandă optimizarea sistemului procuraturii, redistribuirea funcţiilor de procuror, fortificarea capacităţilor unor procuraturi şi lichidarea altora. Recomandările au fost incluse în Studiul privind optimizarea structurii procuraturii şi a sarcinii de muncă a procurorilor din Republica Moldova, prezentat ieri, informează MOLDPRES.
Oleg Efrim, ministru al Justiţiei, a optat pentru consolidarea capacităţilor instituţionale ale procuraturii din Republica Moldova şi eficientizarea activităţii acesteia. Procurorul general, Corneliu Gurin, a declarat că recomandările făcute de experţi vor fi analizate şi se va ţine cont de ele în procesul de promovare a reformei procuraturii sub aspect legislativ-normativ şi instituţional.
Printre recomandările studiului se numără şi reducerea ierarhiei procesuale în cadrul procuraturii şi revederea radicală a rolului şi structurii Procuraturii Generale. ”Se propune focusarea acesteia pe administrarea sistemului procuraturii şi stabilirea politicilor procuraturii. Competenţele ei de a efectua sau conduce urmăriri penale pe anumite categorii de cauze pot fi transmise unei procuraturi nou-create”, a spus preşedintele CRJM, Vlad Gribincea.
În afară de Procuratura Generală, în Republica Moldova există 54 de procuraturi. În urma evaluării atribuţiilor şi a volumului de muncă a acestor instituţii, autorii studiului au recomandat fortificarea capacităţilor Procuraturii anticorupţie şi lichidarea sau revizuirea radicală a competenţelor Procuraturii municipiului Chişinău. De asemenea, s-a propus lichidarea procuraturilor militare, de transport şi a celor de nivelul curţilor de apel. Totodată, studiul mai recomandă optimizarea procuraturilor raionale şi de sector.
Cercetarea a fost realizată de CRJM, în colaborare cu Ministerul Justiţiei şi Procuratura Generală.