Internetul și tehnologiile informaționale au devenit omniprezente, jucând un rol vital în viața noastră de zi cu zi. În ciuda faptului că sunt relevante la nivel global, discuțiile despre provocările și oportunitățile unor subiecte precum – „Inteligența artificială” „Algoritmi”, „Societate digitală” au loc preponderent în anumite părți ale lumii avansate. Pentru țările în tranziție precum Republica Moldova, aceste subiecte încă sunt puțin discutate.
Pentru a cultiva interesul pentru aceste noi subiecte și a cerceta impactul lor potențial asupra drepturilor omului, Centrul de Resurce Juridice din Moldova (CRJM) cu sprijinul generos al Centrului Internațional pentru Drept Necomercial (ICNL), lansează un program de capacitare în drepturile digitale – Digital Rights Literacy Program. Obiectivul general al programului este de a cerceta și explora subiecte legate de noile tehnologii informaționale și de a ajuta comunitatea organizațiilor neguvernamentale (ONG-urilor) precum și publicul larg să devină în cele din urmă parte a acestor conversații.
Programul prevede activități de consolidare a capacității CRJM și a ONG-urilor partenere, crearea unei baze de date cu resurse utile privind aceste teme pe pagina CRJM, cercetări non-academice și articole scurte pe teme ce țin de Inteligența artificială, Big Data, tehnologiile 5G și impactul COVID -19 și nu în ultimul rând, lansarea primului podcast despre drepturile digitale în Moldova.
„Programul de capacitare în drepturi digitale” a fost lansat la 1 octombrie 2020 și va avea o durată de șase luni. Vă invităm să urmăriți activitățile proiectului pe pagina de Facebook „Drepturile omului în era digitală” și pagina CRJM.
Pentru mai multe detalii privind acest proiect accesați pagina proiectului disponibilă AICI.
Această activitate este susținută financiar de către Centrul Internațional pentru Drept Necomercial (ICNL). ICNL nu împărtășește neapărat opiniile exprimate de autori, care poartă responsabilitatea exclusivă pentru conținut.