Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), în colaborare cu Procuratura Generală din Republica Moldova, a realizat Studiul privind optimizarea structurii procuraturii şi a sarcinii de muncă a procurorilor din Republica Moldova. Studiul conține recomandări privind consolidarea capacităţilor instituţionale ale procuraturii din Republica Moldova și eficientizarea activității acesteia.
Studiul recomandă reducerea ierarhiei procesuale în cadrul procuraturii şi revederea radicală a rolului şi structurii Procuraturii Generale. Se propune focusarea acesteia pe administrarea sistemului procuraturii şi stabilirea politicilor procuraturii. Competenţele ei de a efectua sau conduce urmăriri penale pe anumite categorii de cauze pot fi transmise unei procuraturi nou-create.
În afară de Procuratura Generală, în Republica Moldova există 54 de procuraturi. În urma evaluării atribuţiilor şi a volumului de muncă a acestora au fost făcute propuneri cu privire la optimizarea structurii organelor procuraturii. Este recomandată fortificarea capacităţilor Procuraturii anticorupţie şi lichidarea sau revizuirea radicală a competenţelor Procuraturii mun. Chişinău. De asemenea, este propusă lichidarea procuraturilor militare şi de transport, precum şi a celor de nivelul curților de apel și specializarea procurorilor din instituțiile respective.
Sarcina de muncă a procurorilor din diferite procuraturi variază considerabil. Studiul recomandă realocarea funcțiilor de procuror între diferite procuraturi în vederea asigurării unui volum de muncă comparabil pentru toţi procurorii. De asemenea, este recomandată optimizarea procuraturilor raionale şi de sector odată cu optimizarea hărţii judecătoreşti.
În 2012, cei 771 de procurori din Republica Moldova erau asistaţi de 363 de persoane, ceea ce reprezintă 0,47 funcţii de personal asistent per procuror. În topul ţărilor europene cu cel mai mic număr de personal raportat la numărului de procurori, Republica Moldova este a treia ţară în top, după Croaţia şi Rusia. Este absolut necesară sporirea numărului de personal care asistă procurorii. Studiul nu face recomandări exacte privind sporirea numărului de personal, deşi constată o creştere cu 50% pare a fi rezonabilă. Astfel poate fi obținută o mai bună performanță a sistemului procuraturii, prin acordarea suportului necesar procurorilor și fără o majorare critică a cheltuielilor publice, personalul auxiliar având salarii mai mici decât procurorii.
Recomandările din Studiu au fost făcute în baza standardelor şi practicilor din alte ţări, a analizei informaţiilor oficiale cu privire la volumul de lucru al procurorilor din Republica Moldova, a unui sondaj la care au participat mai mult de 75% din procurori şi a interviurilor cu procurorii din ţară.
Studiul a fost realizat în vederea implementării Strategiei de reformare a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016, cu suportul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova.
Varianta în limba engleză a Studiului poate fi descărcată aici.