Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) monitorizează de mai mulți ani activitatea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Recent, CRJM a elaborat raportul „Transparența și eficiența Consiliului Superior al Magistraturii din Republica Moldova”, pentru perioada ianuarie 2015 – martie 2016. Documentul a fost elaborat în baza monitorizării ședințelor CSM, la care au participat reprezentanţii CRJM, a actelor plasate pe pagina web a CSM și a altor materiale publice. CSM a fost invitat să comenteze constatările și recomandările formulate înainte de publicarea documentului final.
Raportul analizează modul de administrare a sistemului judecătoresc de către CSM și funcționarea propriu-zisă a CSM. Autorii explică aspectele legate de elaborarea bugetelor aferente instanțelor judecătorești, organizarea concursurilor pentru posturile vacante, transferul judecătorilor, dar și modul de organizare a ședințelor CSM, adoptarea și motivarea hotărârilor emise de CSM.
Analiza indică că sunt necesare schimbări în administrarea sistemului judecătoresc care țin de adoptarea unor practici uniforme de aprobare a bugetelor instanțelor judecătorești, modificarea practicii de organizare și desfășurare a concursurilor pentru toate funcţiile vacante în sistemul judecătoresc, asigurarea repartizării aleatorii a dosarelor prin PIGD. Politica de acordare a premiilor și a altor ajutoare materiale judecătorilor și președinților de instanță nu este clară și transparentă iar practica soluționării solicitărilor individuale ar putea duce la decizii arbitrare.
Totodată autorii documentului consideră că transparența CSM poate fi îmbunătățită odată cu publicarea tuturor hotărârilor, renunțarea la practica de adoptare a hotărârilor „în deliberare”, indicarea în fiecare hotărâre a numărului de voturi pentru fiecare soluție pusă la vot, precum și informarea periodică a publicului despre modul de implementare a măsurilor anticorupție din sistemul judecătoresc.
Raportul vine cu o serie de recomandări inclusiv pentru Parlament. Sunt propuse modificări ale legislației astfel încât CSM să organizeze concursuri periodice pentru ocuparea tuturor funcţiilor vacante în sistemul judecătoresc. Legislația trebuie să prevadă o competență a CSM de a amâna examinarea cererii de demisie a judecătorului în perioada examinării procedurii disciplinare sau urmăririi penale. Urmează să fie implementată optimizarea procedurii de numire a judecătorilor de instrucție de bază și supleanți prin numirea acestora în toate judecătoriile din țară concomitent și numirea tuturor judecătorilor de instrucție pentru un mandat fix de trei ani, fără posibilitate de prelungire.
Raportul este disponibil în limba română aici.
Versiunea engleză a raportului este disponibilă aici.
Raportul a fost elaborat cu susţinerea financiară a Programului de Drept al Fundaţiei Soros-Moldova în cadrul Proiectului „ Promovarea mecanismelor eficiente de responsabilizare a judecătorilor în Moldova”.