În perioada 15-17 mai 2019, șapte reprezentanți ai Autorității Naționale de Integritate din Republica Moldova au desfășurat o vizită de studiu în România. Scopul vizitei a fost cel de preluare a bunelor practici de la omologii români și de la alți experți din domeniu privind integritatea în exercitarea funcției, realizarea controlului averii și al intereselor personale și respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor.
Agenda vizitei de studiu a debutat cu întâlnirea și cunoașterea colegilor de la Agenția Națională de Integritate din România. Colegii români, Florin Ionel MOISE, vicepresedinte al ANI, Silviu POPA,secretar general ANI, Anca TOMULESCU, șef Serviciul inspecție de integritate și Marinela Constanța IONIȚĂ, inspectoare de integritate, au discutat cu reprezentanții din Moldova despre cadrul normativ care reglementează activitatea ANI și viziunile lor privind procedurile interne. În cadrul întâlnirii au fost menționate succesele instituționale obținute și datorate focusării pe activitățile de combatere și investigare a dosarelor importante. Discuțiile nu au omis nici importanța promovării unei culturi instituționale și personale a subiecților declarațiilor, precum și colaborarea internă și inter-instituțională, dar și cooperarea cu societatea civilă.
Ziua a doua a vizitei de studiu a reprezentat o continuare a discuțiilor începute în ajun, pe subiecte legate de primirea, colectarea și analizarea informațiilor cu privire la averile deținute și conflictele de interese/incompatibilități, controlul averilor și respectării celorlalte regimuri juridice, mecanismul de depunere a declarațiilor, examinarea și aplicarea sancțiunilor și întocmirea actelor de constatare. În partea a doua a zilei, reprezentanții din Moldova s-au întâlnit cu Gabriela Elena BOGASIU, vicepreședintă a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), realizând un schimb de experiență privind jurisprudența relevantă a ÎCCJ, procedura de examinare a cauzelor în materie de conflicte de interese, averi nejustificate și alte subiecte de interes. Dna Bogasiu a menționat că în perioada 2009 – 2018, ICCJ a examinat 1.419 dosare în recurs în toate cele trei categorii de dosare din competenta ANI, cele mai multe fiind examinate în 2014 (314 cazuri), în 2016 (249 de cazuri) și în 2018 (146 de cazuri).
În ultima zi, reprezentanții din Moldova au mers în vizită la Direcția Națională Anticorupție (DNA) unde au purtat discuții despre practica DNA. Inspectorii de integritate din Moldova au dialogat cu Marius VARTIC, procuror în cadrul secției Judiciare Penale, privind importanța stabilirii încrederii publice în ANI, determinarea unei practici unitare în activitate, despre falsuri și identificarea factorilor de risc.
Vizita de studiu a fost organizată în cadrul proiectului „Promovarea statului de drept și consolidarea integrității în Republica Moldova”, desfășurat în colaborare cu Expert Forum (EFOR) și posibil datorită suportului financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.