Pe pagina web a Autorității Naționale de Integritate (www.cni.md) a fost publicat, pentru consultări publice, proiectul Regulamentului de organizare şi desfășurare a concursului pentru suplinirea funcțiilor de președinte şi vicepreședinte ai Autorității Naționale de Integritate (ANI), (în continuare Regulament). Regulamentul urmează să fie supus dezbaterilor în cadrul ședinței ANI din 30 ianuarie 2017.
Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT) și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (în continuare organizațiile semnatare) susțin că proiectul Regulamentului este unul crud, cu multe inexactități și formulări lipsite de claritate, cu prevederi confuze, iar pe alocuri excesiv de detaliate și se regăsesc în articolele Regulamentului care descriu etapele concursului, criteriile de evaluare și principiile de organizare ale concursului. Documentul nu conține criterii clare de evaluare pentru candidați, iar cele propuse oferă termeni improprii sau care nu sunt explicați. Totodată lipsește informația despre grila de evaluare (criteriile de evaluare, elementele de evaluare și punctaj) și nu este specificată modalitatea de interacțiune cu societatea civilă și modul în care vor fi selectate întrebările pentru a fi adresate candidaților. Mai mult decât atât, documentul necesită a fi redactat ortografic și gramatical.
În acest context, organizațiile semnatare propun câteva recomandări principale:
- Rescrierea documentului și utilizarea drept exemple a Regulamentului de selecție a candidaților în baza Regulamentul privind organizarea și desfăşurarea probei scrise a concursului public pentru suplinirea funcţiei de judecător la Curtea Constituţională din partea Guvernului și a Regulamentului Consiliului Superior al Procurorilor (capitolul X. Alegerea Președintelui Consiliului Superior al Procurorilor). Organizațiile semnatare propun aplicarea în special a prevederilor referitoare la întrebările din ziua concursului, citirea lucrărilor de către o persoană terță, alta decât membrii Comisiei de examinare.
- Elaborarea unor criterii clare și detaliate pentru proba scrisă și cea de interviu, după exemplul Fișei de evaluare a candidaților la funcția de Procuror General, Anexa nr. 2 la Regulamentul Consiliului Superior al Procurorilor și a Regulamentului privind organizarea și desfăşurarea probei scrise a concursului public pentru suplinirea funcţiei de judecător la Curtea Constituţională din partea Guvernului.
- Includerea în Regulament a unei anexe cu o fișă de evaluare clară în privința grilei de punctaj.
- Includerea prevederii ce ține de publicarea fișelor de evaluare și a altor acte în cadrul procesului de evaluare a candidaților, semnate de membrii Comisiei de examinare.
- Renunțarea la prevederile prea detaliate privind organizarea probei scrise și probei de interviu.
- Publicarea versiunii finale a Regulamentului pe pagina web a ANI împreună cu tabelul divergențelor.
Pe lângă recomandările generale, organizațiile semnatare vin cu un șir de recomandări specifice ce vizează, printre altele, aspecte obligatorii care trebuie să se regăsească în anunț, conținutul dosarului de aplicare, numărul membrilor Consiliului de examinare și numărul resprezentanților aleși din rândurile societății civile, punctajul minim care se va acorda pentru fiecare întrebare etc.
Textul integral al opiniei disponibil aici.
Organizațiile semnatare:
- Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM),
- Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT),
- Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare.