La 30 noiembrie 2018, reprezentanții Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au participat la întâlnirea bienală a Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) cu avocații reclamanților și ONG-urile. Întâlnirea a avut loc la Strasbourg, în sediul CtEDO.
În cadrul întâlnirii s-a discutat printre altele despre: reformarea procedurii Marii Camere și procedura de admitere a declarațiilor unilaterale ale Guvernului, motivarea deciziilor de inadmisibilitate ale judecătorului unic, aplicarea măsurilor interimare, avizele consultative ale Curții, dar și despre noul sistem electronic de corespondență cu avocații și reclamanții.
Reprezentanții CtEDO au menționat că Declarația de la Brighton solicită CtEDO să acționeze și ex-ante, sporind rolul său de organ constituțional în domeniul drepturilor omului. Începând cu anul 2019, CtEDO va aplica o nouă procedură de facilitare a soluționării amiabile (odată cu comunicarea cererii, CtEDO va propune o sumă pentru satisfacție echitabilă, care, dacă este acceptată de parți, duce la scoaterea cererii de pe rol). Părțile vor avea 12 săptămâni pentru a accepta sau respinge propunerea CtEDO. Aceasta nu se va aplica cauzelor generatoare de jurisprudență nouă sau care au o importanță deosebită pentru opinia publică, sau atunci când prejudiciul material este dificil de evaluat. În cazul în care procedura dată nu este acceptată, cererea va fi examinată conform procedurii generale.
O novație menționată de reprezentanții CtEDO este lansarea noului sistem electronic – eComms. Acesta este un serviciu pentru comunicarea electronică cu reprezentanții reclamanților sau reclamanții care nu au reprezentanți. Serviciul a fost lansat recent și poate fi utilizat după comunicarea cererii către Guvern.
Reprezentanții CtEDO au discutat și despre durata lungă de examinare a cererilor primite. În prezent, în jur de 58,000 de cauze sunt pendinte la CtEDO, dintre care 6,000 sunt considerate prima facie inadmisibile. Celelalte 52,000 de cereri au șanse mari de succes, 15,000 fiind destul de complexe. Tratarea ultimei categorii de dosare ar necesita eforturi sporite din partea CtEDO, pe care ea nu le are. CtEDO tinde să ajungă la situația în care să comunice cererea către Guvern în cel mult 12 luni de la depunere, iar hotărârea să fie adoptată în doi ani de la comunicare.
Această vizită a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american, oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), în cadrul proiectului Promovarea supremației legii prin monitorizare de către societatea civilă.