Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) și Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice din România (ECPI) au organizat, în perioada 29-30 ianuarie curent, două ateliere de lucru cu subiectul „Asigurarea egalității și nediscriminării în Republica Moldova – aspecte de legislație și practică”. La primul atelier au participat 15 avocați și juriști, iar la al doilea – 19 judecători și procurori din Chișinău.
Pe parcursul a două zile participanții la atelierele de lucru au discutat diverse aspecte ale legislației Republicii Moldova și practicii ce ține de aplicarea legislației și remediile existente pentru plângerile pe discriminare, precum și recomandările de înlăturare a carențelor din legislație și practică, elaborate de echipa proiectului. Discuțiile au inclus subiecte ce țin de elementele faptei de discriminare, formele de discriminare (discriminarea directă, instigarea la discriminare și hărțuirea), sarcina probațiunii în cazurile de discriminare, depunerea cererilor de chemare în judecată în limba rusă și acordarea asistenței juridice garantate de stat persoanelor cu dizabilități mintale.
Analiza cadrului legal și a practicilor pentru asigurarea egalității și nediscriminării, precum și recomandările pentru îmbunătățirea acestora vor fi prezentate de echipa proiectului într-un raport în aprilie 2015.
Facilitatoarele atelierului au fost Romanița Iordache și Iustina Ionescu, juriste cu experiență internațională în domeniul egalității și nediscriminării, membre ale European Legal Network on Non-discrimination, rețeaua de profil a Comisiei Europene.
Atelierele de lucru au fost organizate de CRJM în parteneriat cu ECPI în cadrul proiectului „Promovarea egalității – Consolidarea agenților schimbării”, finanțat de Uniunea Europeană.