La 10 ianuarie 2013 Centrul de Resurse Juridice a expediat în adresa Consiliului Superior al Magistraturii comentarii cu privire la proiectele Regulamentelor privind organizarea activităţii Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor și procedura şi criteriile de evaluare a performanţelor judecătorilor.
Context general
La 5 iulie 2012, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea nr. 154 privind selecţia, evaluarea performanţelor şi cariera judecătorilor. Această lege a intrat în vigoare la 14 decembrie 2012. Conform acestei Legi, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmează să adopte regulamentul cu privire la procedura şi criteriile de evaluare a performanţelor judecătorilor (art. 14 alin. 2).
La 14 decembrie 2012, CSM a plasat pe pagina sa web proiectele de Regulament privind organizarea activităţii Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor și procedura şi criteriile de evaluare a performanţelor judecătorilor. CSM a chemat toate persoanele interesate să vină cu propuneri de modificare şi completare a acestuia. Documentele de mai jos au fost elaborate în contextul acelor solicitări.
Regulamentul privind organizarea activităţii Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor.
Comentariile și recomandările principale formulate se referă la lista documentelor necesare pentru a fi prezentate de către candidații din partea societății civile la funcția de membru al Colegiului, caracterul public al procesului de evaluare al judecătorilor, examinarea medicală a judecătorilor în contextul evaluării, modul de notare a judecătorului și luare a deciziilor de către Colegiu, Reglementarea mai detaliată a metodelor de lucru a Colegiului, etc.
Propunerile detaliate la Regulamentul privind organizarea activităţii Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor pot fi găsite aici.
Regulamentul privind procedura şi criteriile de evaluare a performanţelor judecătorilor.
Comentariile și recomandările principale formulate se referă la periodicitatea evaluării în cazul evaluării extraordinare, termenul evaluării extraordinare în cazul evaluării anterioare cu calificativul „insuficient”. În ceea ce privește criteriile de evaluare și punctajul acordat, CRJM a propus o listă îmbunătățită de criterii de evaluare și o distribuire diferită a punctajului. Au fost propuși indicatori suplimentari pentru evaluarea președinților de instanță și a integrității profesionale a judecătorilor. De asemenea a fost propusă detalierea procedurilor de evaluare care vor fi folosite de către Colegiu de evaluare.
Propunerile detaliate la Regulamentul privind procedura şi criteriile de evaluare a performanţelor judecătorilor pot fi găsite aici.
Producerea acestor materiale a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), în cadrul Programului de Consolidare a Instituțiilor Statului de Drept (ROLISP). Conținutul acestor materiale ține de responsabilitatea Centrului de Resurse Juridice din Moldova și nu reflectă în mod necesar viziunea USAID, a Guvernului Statelor Unite sau a ROLISP.