Aspecte teoretice și propuneri concrete de îmbunătățire a colaborării între societatea civilă și autoritățile publice au fost discutate de participanții mesei rotunde „Transparența și participarea organizațiilor societății civile (OSC) în procesul de luare a deciziilor: Standarde europene și practici din Republica Moldova”. Evenimentul a fost organizat la 7 decembrie 2017 de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) și Centrul European pentru Drept Necomercial (ECNL) din Budapesta, Ungaria.
Luben PANOV, Consultant de Program la ECNL, a prezentat Liniile directoare privind participarea civică la procesul de luare a deciziilor politice, adoptate de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei la 27 septembrie 2017. El a menționat că, potrivit Liniilor directoare, participarea efectivă poate avea loc atunci când există un mediu favorabil societății civile, bazat pe aplicarea efectivă a libertății de asociere, libertății de întrunire, libertății de exprimare și libertății de informare. Dl Panov a menționat principiile incluse în Liniile directoare, precum și tipurile de participare civică, și anume: furnizarea de informații, consultarea, dialogul și implicarea activă. De asemenea, el a prezentat bune practici de colaborare între OSC-uri și autorități din diferite țări. În final, dl Panov a notat utilizarea posibilă a Liniilor directoare, cum ar fi măsuri de sensibilizare; difuzarea pe larg a Liniilor directoare; elaborarea ghidurilor prietenoase utilizatorului, broșurilor sau altor instrumente, atât offline, cât și online; instruiri pentru funcționarii publici, precum și sprijin pentru instruirea membrilor societății civile.
Liliana PALIHOVICI, expertă independentă, s-a referit la experiența sa de colaborare cu OSC-urile în perioada deținerii funcției de Vicepreședintă a Parlamentului. Ea a subliniat că, pe parcursul ultimilor ani, au fost întreprinși pași concreți pentru a asigura transparența activității Parlamentului. Dna Palihovici a subliniat că este nevoie și de o presiune din partea societății civile pentru a obține schimbări. Dumneaei a notat că participarea societății civile în procesul de luare a deciziilor este importantă și poate aduce rezultate vizibile pentru activitatea autorităților.
Sorina MACRINICI, consilier juridic la CRJM, a menționat câteva propuneri de modificare a cadrului legislativ care ar îmbunătăți transparența în procesul decizional, cum ar fi reglementarea regulilor de consultări publice în Regulamentul Parlamentului; reglementarea procedurii de adoptare a actelor normative în regim de urgență, introducerea a două remedii pentru nerespectarea legislației privind transparența decizională, și anume restituirea de către Guvern a proiectului actului normativ către instituția care nu a respectat procedura de consultări și dreptul de a contesta actul normativ adoptat cu încălcarea regulilor de transparență în procedura contenciosului administrativ. Dna Macrinici a subliniat că instrumentele internaționale la care face parte Republica Moldova, printre care și Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă, prevede nu doar consultarea societății civile în privința proiectelor elaborate e autorități, dar co-crearea acestora în comun cu societatea civilă. O altă tendință care ar putea fi preluată de Republica Moldova este crearea unor platforme guvernamentale în care cetățenii pot să promoveze pe agenda autorităților subiecte de interes public.
În cadrul evenimentului au participat reprezentați ai instituțiilor publice, ai partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova și membri ai organizațiilor societății civile.
Evenimentul a fost organizat cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), în cadrul proiectului Promovarea supremației legii prin monitorizare de către societatea civilă, implementat de CRJM, și în cadrul programului Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova (MPSCS), implementat de FHI 360 în parteneriat cu Centrul European pentru Drept Necomercial (ECNL).
Înregistrarea video a evenimentului aici:
Documente de suport:
- Liniile directoare privind participarea civică la procesul de luare a deciziilor politice, adoptate de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei la 27 septembrie 2017 în ROMÂNĂ și ENGLEZĂ.
- Rezumat al Liniilor directoare privind participarea civică la procesul de luare a deciziilor politice efectuat de ECNL, în ENGLEZĂ.
- Standardele Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă (OGP) privind participarea și co-crearea în ENGLEZĂ.
- Analiza efectuată de ECNL în 2016 „Participarea civică în procesul decizional: O prezentare generală a standardelor și practicilor în statele membre ale Consiliului Europei” în ENGLEZĂ și RUSĂ.
- Prezentare Participarea OSC-urilor, Luben PANOV
- Prezentare Participarea OSC-urilor, Sorina MACRINICI
- Prezentare Participarea OSC-urilor, Liliana PALIHOVICI