La 23 februarie 2013, expiră mandatul a 4 din cei 6 judecători ai Curţii Constituţionale.[*] Până la expirarea mandatului, Parlamentul Republicii Moldova (Parlamentul) şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmează să numească câte doi judecători. Modul de numire a judecătorilor Curții Constituționale influenţează în mod crucial activitatea de mai departe a Curţii Constituţionale. Este deosebit de importantă maxima transparență și corectitudine în procesul de selectare a acestor judecători.
La sfârşitul anului 2012, CSM a anunţat concurs pentru numirea a doi judecători. La concurs s-au înscris 7 candidaţi. Identitatea acestora a fost făcută publică iar CV-urile lor au fost plasate pe pagina web a Consiliului Superior al Magistraturii. CSM încă nu a anunţat data la care va lua decizia cu privire la numirea judecătorilor Curţii Constituţionale.
Până la 22 ianuarie 2013, Parlamentul nu a făcut publice informaţii cu privire la procedura de selectare a candidaților la funcţia de judecător al Curţii Constituţionale. Nu a fost anunţată nici data la care va fi luată decizia cu privire la candidaţi și dacă candidații vor fi intervievați.
La 22 ianuarie 2013, organizaţiile semnatare au făcut un apel public în care au notat că lipsa informaţiei despre procedura şi criteriile de selectare a judecătorilor Curţii Constituționale de către Parlament crea impresia că selectarea va avea loc în funcţie de preferinţe politice, fapt care este inadmisibil într-o societate democratică. Ei au solicitat Parlamentului să anunţe de urgenţă concurs public în vederea selectării judecătorilor Curţii Constituţionale şi publicarea pe pagina sa web a CV-urilor tuturor candidaţilor. Prin apel a mai fost solicitată înştiinţarea din timp a publicului despre data şi locul şedinţelor CSM și a Parlamentului la care vor fi examinaţi candidaţii, asigurarea accesului publicului la aceste şedinţe şi audierea candidaţilor înscrişi la concurs.
Spre regret, organizaţiile semnatare nu au observat vreo reacţie din partea CSM sau a Parlamentului la apelul din 22 ianuarie 2013. Din aceste considerente, solicităm repetat:
a) Parlamentului Republicii Moldova, să anunţe de urgenţă concurs public în vederea selectării judecătorilor Curţii Constituţionale şi publicarea pe pagina sa web a CV-urilor tuturor candidaţilor;
b) înştiinţarea din timp a publicului despre data şi locul şedinţelor CSM și a Parlamentului sau a comisiei de profil la care vor fi examinaţi candidaţii la funcţia de judecător la Curtea Constituţională şi asigurarea accesului publicului la aceste şedinţe;
c) audierea candidaţilor înscrişi în concurs cu privire la viziunea lor asupra rolului Curţii Constituţionale şi asigurarea de către aceasta a respectării drepturilor fundamentale ale omului;
d) indicarea în deciziile adoptate a motivelor detaliate care au justificat alegerea anume a acestor judecători;
e) Parlamentului Republicii Moldova, să modifice legislaţia astfel încât următoarele numiri la Curtea Constituţionale să fie organizate obligatoriu în baza concursurilor publice.
Organizaţiile semnatare cheamă mijloacele mass-media să urmărească îndeaproape procesul de selectare a judecătorilor Curţii Constituţionale.
Organizaţiile şi persoane semnatare:
- Ambasada Drepturilor Omului
- Amnesty International-Moldova,
- Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT),
- Asociația Promo-LEX,
- Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM),
- Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO),
- Programul de Drept, Fundația Soros Moldova,
- Transparency International-Moldova.
Persoană de contact:
Vladislav GRIBINCEA, Preşedinte, Centrul de Resurse Juridice din Moldova , tel: (+373) 22 843 602, email: vladislav.gribincea@old2.old.crjm.org