Peste jumătate dintre ONG-urile participante în cadrul unui sondaj (56%) afirmă că au întâmpinat sau întâmpină constrângeri legale în activitatea zilnică, în principal cauzate de dificultățile aplicării legislației muncii și fiscale.
Aceste rezultate au fost stabilite în cadrul sondajului „Percepția cu privire la cadrul legal care reglementează activitatea organizațiilor societății civile”, efectuat de către Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) la începutul lunii ianuarie 2017. La chestionar au participat 43 de respondenți, reprezentanți ai organizațiilor necomerciale, dintre care 22% organizații înregistrate la nivel local.
Cei chestionați consideră în special că legislația actuală fiscală nu ține cont de specificul activității organizațiilor societății civile (OSC). Respondenții semnalează că aceasta nu ține cont de natura activităţii OSC în sensul separării activităților de întreprinzător şi activității necomerciale (povara fiscală, volumul de raportare, importarea serviciilor de consultantă). Ei remarcă specificul activității OSC care este condiționat de proiecte/granturi, fapt care influențează capacitatea de asigurare a unui proces continuu de activitate. De asemenea, OSC-urile au subliniat că scopul necomercial al activității necesită o abordare specifică din partea autorităților. 77% dintre respondenți consideră necesară elaborarea unui capitol separat în codul fiscal care să reglementeze activitatea acestora.
Un alt impediment legal în activitate o constituie legislația muncii. Mai mulți respondenți semnalează că aceasta nu ține cont de specificul activității OSC. În special, legislația actuală influențează negativ capacitatea ONG-urilor să asigure un proces continuu de angajare și relații contractuale permanente cu personalul. Având în vedere specificul activității în bază de proiecte (unele de scurtă durată), ONG-urile sunt în imposibilitate de a se conforma legislației muncii și asigurării beneficiilor pentru angajați în perioada în care nu există finanțări pentru activitățile acestora.
58% din respondenți consideră că legislația actuală nu oferă mecanisme suficiente de susținere financiară a OSC-urilor din partea statului. Organizațiile respondente consideră că este necesară o implicare mai mare a autorităților statului pentru susținerea sectorului necomercial. Pentru a soluționa problemele întimpinate, respondenții consideră că este necesar ca statul să îmbunătățească mecanismele curente, printre care:
- să acorde facilități pentru donațiile filantropice efectuate de către personalele fizice (50%) și juridice (58.3%);
- să finanțeze și să subvenționeze programe de granturi (55.6%);
- să creeze un fond special de stat destinat OSC-urilor (52.8%).
OSC-urile se confruntă și cu impedimente semnificative la implicarea în procesul decizional, atât la nivel central, cât și local. 85% din respondenți consideră că legislația actuală limitează OSC-urile să contribuie eficient la procesele de consultare publică a proiectelor și inițiativelor legislative. Pentru a soluționa problemele întimpinate în acest domeniu, respondenții consideră că cele mai oportune metode ar fi:
- asigurarea publicării obligatorii a sintezei obiecțiilor și comentariilor la nivel de Executiv și Parlament (68.6%);
- elaborarea și consultarea obligatorie a analizelor ex-ante în domeniile strategice și proiectelor de decizii (65.7%);
- anularea actelor normative aprobate cu încălcarea procesului de consultare publică (62.9%).
Rezultatele sondajului pot fi găsite aici.
Elaborarea chestionarului a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american, oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod prioritar poziția USAID sau a Guvernului SUA.