La 2 decembrie 2016, reprezentanții Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au participat la întâlnirea bienală a Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) cu societatea civilă, desfășurată la Strasbourg. În cadrul întâlnirii au fost puse în discuție un șir de subiecte procedurale precum: modalitățile de împuternicire ale avocaților, necesitatea motivării deciziilor de inadmisibilitate ale judecătorului unic, carențele și dificultățile îndeplinirii formularului PDF al cererii, posibilitatea ONG-urilor de a reprezenta reclamanții aflați în situații vulnerabile (de ex: emigranți, persoane aflate în detenție, copii), nuanțele aplicării măsurilor interimare (art. 39), procedurile pilot.
Pe lângă aceste subiecte, a fost pus în discuție Protocolul nr. 16 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Acest protocol va permite curților supreme din statele membre să solicite de la CtEDO opinii consultative cu privire la diverse chestiuni de principiu legate de interpretarea și aplicarea drepturilor prevăzute de CEDO. Solicitarea va putea fi făcută doar în cadrul unei cauze pendinte în fața instanței supreme. Opinia consultativă va fi publicată și nu va avea caracter obligatoriu. Protocolul nr. 16 va intra în vigoare după ce va fi ratificat de cel puțin 10 state membre ale Consiliului Europei. În prezent, protocolul a fost ratificat de 6 state membre.
O novație menționată de reprezentanții CtEDO este lansarea Rețelei Curților Superioare. Scopul principal al acestei rețele este schimbul de informații între curțile superioare din statele membre și CtEDO. Calitatea de membru în această rețea va acorda curților din statele membre accesul la rapoartele cu jurisprudența CtEDO, la cercetări, și curțile vor mai putea adresa întrebări CtEDO. Informația acordată va avea un caracter informativ și mai puțin analitic. De asemenea, informația circulată în cadrul rețelei nu va fi publică, însă nu va fi nici secretă. Pe de altă parte, curțile superioare vor contribui cu informații despre legislația comparativă, informații actualizate privind legislația națională, și practica aplicării standardelor CtEDO de către acestea. CtEDO va putea pune, la rândul său, întrebări curților membre. Începând cu octombrie 2015 mecanismul dat a fost testat cu instanța superioară din Franța.
CtEDO a răspuns și la unele întrebări „istorice”, puse acesteia la întâlnirile precedente, ce țin de numărul mare de cauze restante și nemotivarea scrisorilor de inadmisibilitate. CtEDO a menționat că are în prezent în jur de 21,000 de dosare restante. Dosarele restante, în interpretare CtEDO, sunt acelea în care cererea nu a fost comunicată mai mult de un an sau a fost comunicată dar nu a fost procesată mai mult de doi ani. CtEDO depune diverse eforturi pentru a reduce restanțele. În ultima perioadă, procesarea unui dosar durează trei ani, ceea ce reprezintă un progres. În prezent sursele principale de cauze restante sunt cauzele repetitive, determinate în mare parte de neexecutarea hotărârilor la nivel național și dosarele care așteaptă emiterea unei hotărâri principale care ar stabili standarde pentru următoarele cauze, cum ar fi, spre exemplu, în cazul conflictelor înghețate. În ceea ce privește nemotivarea scrisorilor de inadmisibilitate, reprezentanții CtEDO au menționat că acest lucru se va întâmpla în viitor, însă motivarea nu va fi una desfășurată. Acest lucru este legat direct de lipsa unui număr suficient de resurse umane, care este focusat, în special, pe scăderea numărului de cauze restante.
Una din provocările majore ale CtEDO rămâne neexecutarea hotărârilor CtEDO. Pentru a facilita procesul de executare a fost înființată European Implementation Network (EIN) – Rețeaua Europeană de Implementare. Aceasta este o organizație non-guvernamentală care va desfășura activități de facilitare a procesului de executare a hotărârilor CtEDO, diseminare a informației privind executarea hotărârilor CtEDO și capacitarea ONG-urilor și avocaților pentru sporirea eficienței acestora în procesul de implementare. EIN va funcționa în bază de parteneriat cu ONG-urile din statele membre al Consiliului Europei. Parteneriatul ONG-urilor va fi stabilit în funcție de participarea acestora în activitățile organizate de EIN. Pentru a deveni partener EIN ONG-urile pot contacta direct secretariatul acesteia la următoarea adresă: ein.strasbourg@gmail.com.
Această vizită a fost efectuată cu suportul financiar al Foundation Open Society Institute în cooperare cu Human Rights Initiative al Open Society Foundations, în cadrul proiectului Promovarea executării efective a hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului de către Republica Moldova și cu suportul financiar ar USAID Moldova, în cadrul proiectului Promovarea supremației legii prin monitorizare de către societatea civilă.