Organizațiile societății civile își exprimă indignarea în legătură cu atacurile la persoană, etichetările şi intimidările la care este supus domnul Mihail Sirkeli, directorul Asociaţiei „Piligrim-Demo” din UTA Gagauz Yeri, din partea conducerii Adunării Populare a autonomiei găgăuze.
Atacurile verbale și ofensele personale, lansate de către aleșii poporului, la adresa dl Sirkeli, au început să apară pe pagina web oficială a Adunării Populare, după ce un grup de organizaţii neguvernamentale, regionale şi naţionale, au publicat o scrisoare deschisă, adresată doamnei Irina Vlah, Başcanul UTA Gagauz Yeri, cu solicitarea să nu semneze Legea locală a audiovizualului, deoarece acest proiect încalcă legislaţia naţională şi limitează libertatea de exprimare a mass-mediei în regiune, precum şi a unei analize a proiectului adoptat.
Mai mult decât atât, preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov, a catalogat demersurile Asociaţiei „Piligrim-Demo” drept „discuţii de subsol”, iar alţi doi deputaţi, Ivan Topal, şi Ivan Burgudji, preşedinţi ai comisiilor permanente ale Adunării Populare, l-au învinuit pe dl Sirkeli în „acţiuni de discreditare a autonomiei găgăuze şi a conducerii autorităţilor publice din regiune”, fiind etichetat drept „agent de influență plătit pentru promovarea politicii Centrului de lichidare a drepturilor şi competenţelor autonomiei”.
Organizaţiile neguvernamentale califică apariţia acestor declaraţii pe pagina oficială a Adunării Populare drept o campanie orchestrată de intimidare pentru critică a unui reprezentant al societăţii civile şi cer persoanelor care se fac vinovate de aceasta să-şi prezinte scuze publice în faţa lui Mihail Sirkeli pe pagina web www.halktoplushu.md şi să înceteze atacurile asupra persoanelor care au un alt punct de vedere.
În plus, semnatarii declarației consideră regretabil faptul că pagina oficială a autorităţii publice, contrar prevederilor legale, a fost transformată într-o platformă de răfuială a deputaţilor cu reprezentanţii societății civile, care au un cuvânt de spus referitor la carenţele procesul decizional din autonomia găgăuză.
Organizațiile societății civile solicită conducerii Adunării Populare să examineze această situaţie în structurile de etică ale Adunării Populare şi să nu admită utilizarea resurselor administrative (pagina web oficială) pentru acţiuni ilegale de intimidare.
În cazul în care scuzele publice nu vor fi prezentate, organizațiile semnatare ale declarației îl încurajează pe dl. Mihail Sirkeli să acţioneze în judecată pentru a-şi apăra onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională (Codul Civil, articol 16).
Totodată, organizaţiile semnatare îşi reconfirmă apelul către Başcanul UTA Gagauz Yeri, doamna Irina Vlah, să nu semneze proiectul legii locale a audiovizualului şi să întoarcă documentul Adunării Populare pentru a fi reexaminat.
Textul integral al declarației poate fi descărcat aici.
Organizațiile semnatare:
- Asociaţia Presei Independente;
- Centrul pentru Jurnalism Independent;
- Gagauzmedia.md;
- Centrul pentru Inițiative Regionale;
- Consiliul Național al ONG.