Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a încheiat programul de instruire avansată în domeniul Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO) organizat pentru 17 avocați. Programul a cuprins perioada martie 2013 – noiembrie 2014.
Programul de instruire a inclus șase seminare și cinci reuniuni, în cadrul cărora avocații au fost instruiți în domeniul CEDO. Instruirile au vizat procedura în fața Curții Europene a Drepturile Omului (CtEDO), criteriile de admisibilitate la CtEDO, art. 2 (dreptul la viață), art. 3 (interzicerea torturii), art. 6 (dreptul la un proces echitabil), art. 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie), art. 1 al Protocolului 1 la CEDO (protecția proprietății) și Articolul 41 (satisfacția echitabilă). Subiectele au fost stabilite împreună cu avocaţii selectaţi, având în vedere importanța și impactul acestor drepturi în Republica Moldova.
Toate seminarele au avut atât o componentă teoretică, cât și una practică și au durat câte două zile fiecare. În prima zi de seminar erau prezentate informații teoretice, iar în a doua zi participanții au soluționat cauze ipotetice cu privire la drepturile prevăzute de CEDO. În patru seminare au fost simulate procedurile la CtEDO, participanții având sarcina să scrie observațiile Guvernului și a Reclamantului, precum şi să-şi prezinte poziţia la audieri. În cadrul ultimului seminar, participanții divizați în trei grupuri au scris atât observațiile cât și hotărârea CtEDO. În cadrul a cinci seminare, în calitate de formatori au fost juriști de la grefa CtEDO (Dragoș CUCEREANU, Radu PANȚÂRU și Marin GURIN) şi membri ai CRJM.
În cadrul reuniunilor periodice, care durau în medie câte două ore, avocații au avut posibilitatea să afle despre hotărârile de rezonanță emise de CEDO, precum și să discute problemele de aplicare a CEDO la nivel național.
Programul de instruire a fost organizat în cadrul proiectului „Promovarea implementării eficiente de către Republica Moldova a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului de către Republica Moldova” implementat de CRJM în perioada 1 februarie 2013 – 31 decembrie 2014, cu suportul Fundației pentru o Societate Deschisă. În cadrul aceluiaşi proiect, în anul 2013, CRJM a organizat trei seminare pentru judecători şi procurori cu privire la compensarea prejudiciului cauzat prin violarea CEDO.