Ce este mecanismul 2%?
Mecanismul 2% este procesul în care persoanele fizice plătitoare de impozite direcţionează 2% din suma impozitului pe venit achitat statului în anul precedent către organizaţii neguvernamentale şi entități religioase.
Procesul de desemnare procentuală mai este numit și mecanismul 2% sau Legea 2%.
Persoanele fizice pot desemna 2% în fiecare an, odată cu depunerea declarației cu privire la impozitul pe venit în perioada 1 ianuarie- 30 aprilie.
Prin acest mecanism persoanele fizice plătitoare de impozite pot ajuta o organizație să-și continue activitatea caritabilă/filantropică/utilă societății sau să susțină o cauză nobilă.
Direcționează până la 30 aprilie 2021 !
Cum direcționezi 2%?
- Depui declarația cu privire la impozitul pe venit în termen (pentru anul 2021, termenul limită este 30 aprilie 2021);
- Achiți integral și în termen impozitul pe venit declarat (verifică dacă ai datorii la impozitul pe venit);
- Alegi o singură organizație din Lista beneficiarilor desemnării și-i direcționezi 2% (menționează IDNO-ul organizației).
Orice persoană care dorește să redirecționeze 2% trebuie să depună declarația cu privire la impozitul pe venit, chiar dacă nu are această obligație potrivit Codului fiscal.
Cum se depune formularul declarației cu privire la impozitul pe venit? Citește aici.
În 2021 direcționarea a 2% se va realiza prin completarea formularului CET 18 (descarcă formularul).
Formularul CET18 conține o secțiune facultativă numită „Desemnarea procentuală”, în care la codul M1 se indică codul fiscal al unei organizații beneficiare în folosul căreia se face desemnarea.
Exemplu completat al câmpului M1 din declarația pe impozitul pe venit cu IDNO-ul organizației:
Declarația cu privire la impozitul pe venit (Formularul CET18) poate fi depusă:
- personal;
- prin poștă în adresa oricărui oficiu teritorial al Serviciului Fiscal de Stat;
- online, dacă dispui de semnătură electronică pe www.sfs.md
Angajații Serviciului Fiscal de Stat oferă consultație gratuită privind completarea declarației cu privire la impozitul pe venit.
Vedeți instrucțiunile video ale Serviciului Fiscal de Stat de completare a declarației pe venit electronice pentru anul 2019 aici.
Desemnarea procentuală nu este o donație!
Diferența mecanismului 2% față de donație
Direcționarea 2% | Donație |
Se face din bugetul de stat. În cazul în care persoana alege să redirecționeze 2%, la bugetul de stat vor ajunge 98% din impozitul pe venit în loc de 100%. Persoana care redirecționează 2% nu cheltuie nimic din banii proprii. | Se face din „buzunarul” propriu. Nu afectează bugetul de stat.
|
Se face în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie în fiecare an odată cu completarea declarației cu privire la impozitul pe venit. | Poate fi făcută oricând. |
Se face potrivit unei anumite proceduri stabilite în legislație și doar unor anumiți beneficiari. | Donația poate fi făcută oricui, după propria dorință a persoanei. |
Se face în mărimea a exact 2% din impozitul pe venit. | Donația se face în orice mărime. |
Se face doar de persoanele care au obligația de achitare a impozitului pe venit. | Poate fi făcută de orice persoană. |
Mai multe detalii pe www.2procente.info
De ce să susții CRJM?
Direcționează 2% din impozitul tău pe venit pentru monitorizarea justiției și promovarea democrației!
IDNO CRJM: 1010620008129
- Am fost printre cele mai vocale ONG-uri atunci când democrația în Republica Moldova a fost în pericol. Am reacționat public la criza politică din iunie 2019 și am solicitat demisia judecătorilor Curții Constituționale. Ulterior, ne-am exprimat dezacordul față de numirea netransparentă a noilor judecători ai Curții Constituționale; Am organizat Forumul „Reformarea justiției și combaterea corupției”, principala platformă de discuții inclusive despre reforma justiției și combaterea corupției.
- În ultimii patru ani am organizat școli de democrație pentru 69 de studenți, am instruit peste 100 de profesioniști (avocați, judecători, procurori) în domeniul Convenției Europene a Drepturilor Omului, peste 300 de reprezentanți ai ONG-urilor – privind mecanismul 2% și peste 700 de studenți și elevi – în domeniul integrității și statului de drept;
- Am monitorizat respectarea drepturilor Omului în Moldova începând cu anul 2010 și am sintetizat violările din hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului adoptate în anii 1997-2020 în cauzele moldovenești;
- Am cerut autorităților respectarea normelor în vigoare și am venit cu propuneri de îmbunătățire a legislației (16 opinii juridice în anul 2020).
Pentru mai multe detalii despre realizările noastre, accesați linkurile de mai jos: