La 1 aprilie 2014, CRJM a discutat cu factori de decizie și reprezentanți ai sistemului judecătoresc și ai societății civile proiectul de Lege cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor. În cadrul dezbaterii publice, organizate cu această ocazie, CRJM a prezentat Opinia sa cu privire la proiectul de Lege respectiv, referindu-se la aspectele pozitive ale documentului şi oferind recomandări pentru îmbunătăţirea acestuia.
CRJM consideră că proiectul de lege este deosebit de important pentru stabilirea unui mecanism eficient și transparent de investigare disciplinară a judecătorilor. Un atare mecanism va contribui, în mod direct, la responsabilizarea judecătorilor şi sporirea încrederii societății în justiţie. Legislaţia actuală conține o serie de carențe care împiedică investigarea calitativă și eficientă a abaterilor disciplinare comise de judecători. Printre acestea se numără procedura confuză de examinare preliminară a plângerilor cu privire la abaterile disciplinare; temeiurile de atragere la răspunderea disciplinară definite vag în lege; sancțiuni disciplinare cu consecințe asemănătoare sau ineficiente; posibilitatea de evitare a răspunderii disciplinare prin demisia din proprie iniţiativă până la finalizarea examinării procedurii disciplinare; prevederi insuficiente de reglementare a procedurii disciplinare în faţa Colegiului Disciplinar şi a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM); obligativitatea validării hotărârilor Colegiului Disciplinar de către CSM.
Proiectul de Lege cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor înlătură multe dintre aceste lacune. Din considerentele expuse, proiectul de lege se recomandă a fi adoptat cât mai curând posibil.
În același timp, proiectul de lege conține câteva carențe importante, care ar putea reduce semnificativ din eficiența mecanismului propus. În primul rând, proiectul de lege prevede etapa examinării admisibilității sesizărilor cu privire la abaterile disciplinare de către un complet compus din 3 membri ai Colegiului Disciplinar. O astfel de etapă va îngreuna semnificativ procesul de examinare a sesizărilor și va extinde nejustificat termenul de examinare. Mai mult, din cauza numărului mare de sesizări și a activității nepermanente a Colegiului Disciplinar, examinarea admisibilității s-ar putea transforma într-o etapă formală și va reduce din eficacitatea procedurii disciplinare în general. În examinarea sesizărilor, CRJM propune excluderea etapei respective și atribuirea unui rol mai mare Inspecției Judiciare în ceea ce privește clasarea procedurilor neîntemeiate și prezentarea acuzării în cauzele disciplinare în fața Colegiului Disciplinar. De asemenea, CRJM propune atribuirea Curții Supreme de Justiție a competenţei de a examina și fondul cauzei disciplinare, competenţă care în prezent lipseşte. CRJM susține prevederile din proiectul de lege cu privire la noua modalitate de formare a Colegiului Disciplinar, cu specificarea mai detaliată a procedurii de selectare a reprezentanților societății civile. CRJM susține, de asemenea, Opinia Comisiei de la Veneţia şi ODIHR din 24 martie 2014 cu privire la definirea mai clară a textului unor abateri disciplinare, expuse în proiectul de Lege.
***
La 29 octombrie 2013, proiectul de Lege cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor a fost transmis Parlamentului spre examinare de către Guvernul Republicii Moldova. Parlamentul a votat proiectul de Lege în prima lectură și, înainte de a doua lectură, a fost solicitată opinia Comisiei de la Veneția cu privire la compatibilitatea proiectului de lege cu standardele europene ce asigură independența justiției. La 24 martie 2014, a fost făcută publică opinia comună a Comisiei de la Veneţia şi ODIHR cu privire la proiectul de Lege.
***
Opinia CRJM privind proiectul Legii cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor