Amnesty International Moldova, împreună cu CRJM, CREDO, CRVT „MEMORIA”, PROMO LEX, Coaliţia Nediscriminare, Centrul Naţional al Romilor, GENDER DOC, CIDO, lansează, în perioada 14-27 iunie curent, CAMPANIA împotriva impunităţii şi în sprijinul victimelor torturii.
În cadrul campaniei vor fi desfăşurate o serie de activităţi, cu scopul de a atrage atenţia autorităţilor asupra impunităţii, torturii şi tratamentelor inumane şi degradante în Moldova.
Campania va fi lansată la 14 iunie curent, printr-un marş împotriva impunităţii şi în sprijinul victimelor torturii, în cadrul căruia va fi înmânat un apel public MAI, Procuraturii Generale, Primăriei mun. Chişinău, Ministerului Justiţiei, Parlamentului RM, prin care se va solicita autorităţilor din RM să-şi o¬noreze angajamentele naţionale şi internaţionale cu privire la prevenirea torturii, tratamentelor inumane şi degradante. Apelul va include şi solicitarea cu privire la finalizarea cât mai promptă, obiectivă şi echitabilă a dosarului privind maltratările din 7 aprilie 2009 şi acţiunile de eliminare a impunităţii.
Ulterior, autorităţile vor fi invitate la o Masă rotundă, ca răspuns la Apelul Public, adresat la 14 mai curent.
În această perioadă vor fi organizate, de asemenea, o conferinţă de presă, cu referire la dosarul 7 aprilie 2009, dezbateri publice, tururi de informare etc.
Informaţii de context
Începând cu anul 1997, la 26 iunie este marcată Ziua internațională ONU pentru susţinerea victimelor torturii, în memoria Convenţiei ONU împotriva torturii şi altor pedepse şi tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, ce a intrat în vigoare în 1987. În conformitate cu legislaţia internaţională, s-a impus o interdicţie absolută asupra aplicării torturii şi altor pedepse şi tratamente cu cruzime, inumane şi degradante. Republica Moldova s-a alăturat Convenţiei în anul 1995, iar în 2006 Parlamentul a ratificat Protocolul opţional al acestui tratat. Monitorizarea respectării prevederilor Convenţiei este efectuată de Comitetul ONU împotriva torturii. Ultima vizită a reprezentanţilor acestuia în Republica Moldova, a avut loc în 2010, după ceea ce a fost publicat un raport în acest sens, care a subliniat importanţa eradicării torturii.