CRJM este ținta unor noi atacuri bazate pe fals și pe dezinformare, menite să discrediteze organizația și pozițiile sale cu privire la reforma sistemului judiciar din Republica Moldova.
Ultimul atac a fost lansat pe 1 octombrie 2019 pe un portal de știri cu o reputație dubioasă, printr-un articol nesemnat, plin de falsuri și de insinuări, care viza CRJM și care a fost publicat fără ca noi să fim contactați. Atacul a apărut după ce experții CRJM au criticat modul de organizare a Adunării Generale a Judecătorilor care a avut loc la 27 septembrie 2019. Același text a fost distribuit și între judecători, până la publicarea de către portalul în cauză. Acest articol are ca scop să distragă atenția de la problemele grave din justiție și să compromită atât CRJM, ca organizație, cât și pozițiile publice ale experților săi.
Articolul nu respectă nicio regulă deontologică a jurnalismului, însă urmărește fidel regulile dezinformării: nu are autor, prezintă speculații fanteziste și alegații denigratoare fără fundament real, nu prezintă opinia persoanei vizate, etc. Ulterior, aceste informații sunt reproduse de alte pagini cu reputație dubioasă și care promovează mesaje angajate politic. Acest mod de dezinformare a fost documentat pe larg în Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale în Republica Moldova.
Având în vedere falsurile promovate cu insistență de canalele de propagandă și dezinformare, CRJM precizează:
- CRJM este o organizație nonprofit, independentă și neafiliată politic și lucrează în interesul societății, și nu al membrilor săi sau al partidelor politice.
- Noi am monitorizat situația din justiția Republicii Moldova de aproape un deceniu.Analizele și activitățile noastre în domeniul justiției pot fi găsite pe pagina noastră web old2.old.crjm.org și pot fi folosite de către toți actorii interesați de reformarea justiției.
- CRJM susține reformele veritabile în domeniul justiției menite să consolideze independența sistemului judecătoresc; reformarea Curții Supreme de Justiție; asigurarea transparenței și responsabilității Consiliului Superior al Magistraturii; selecția, evaluarea și promovarea în bază de merit a judecătorilor; responsabilizarea judecătorilor, etc. Toate recomandările CRJM în domeniul justiției către noul Guvern au fost publicate la 19 iulie 2019 în Cartea Albă a Bunei Guvernări.
- De la fondarea sa în 2010, CRJM a făcut recomandări tuturor guvernelor și organelor de administrare judecătorească cu privire la reforma și funcționarea sistemului de justiție din Republica Moldova.
- Noi vom continua să monitorizam justiția și să facem propuneri pentru a avea o justiție independentă, eficientă și responsabilă, realizată de persoane integre, oneste și profesioniste, fără să se lase intimidat de atacurile și dezinformările la care este supus.
- CRJM a monitorizat Adunarea Extraordinară a Judecătorilor din 27 septembrie 2019. Reprezentanții CRJM și-au expus public opinia cu privire la acest eveniment, precum și cu privire la evenimentele care au precedat adunarea generală. Convocarea judecătorilor pentru a discuta problemele din justiție este necesară și ar fi trebuit dispusă de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), într-un termen rezonabil. Convocarea acesteia prin decizii judecătorești luate cu viteza luminii nu a fost un mod corect de convocare și doar a prejudiciat și mai mult imaginea justiției. Deciziile Adunării Generale Extraordinare din 27 septembrie 2019 cu privire la revocarea membrilor CSM sunt contrare legii și creează un precedent periculos. De asemenea, Adunarea a modificat regulamentul de funcționare a Adunării Generale cu privire la modul de alegere a membrilor CSM, fără ca aceste modificări să fi fost discutate și distribuite măcar judecătorilor înainte de vot. Asemenea acțiuni doar dăunează imaginii sistemului judecătoresc.
- CRJM informează în mod transparent asupra activităților sale și asupra utilizării fondurilor primite. CRJM raportează financiar și pe activități, față de fiecare donator, în legătură cu modul în care a utilizat banii primiți. Noi facem și audit anual al fondurilor primite, inclusiv pe fiecare proiect separat. Rezultatele auditului sunt comunicate donatorilor și sunt incluse în rapoartele noastre de activitate, care sunt pubicate pe pagina web a CRJM.
- CRJM are un mecanism de verificare a sesizărilor privind comportamentul ilegal sau lipsit de etică, precum și privind orice suspiciune de corupție, fraudă sau conflicte de interese în cadrul CRJM. Toate sesizările pot fi raportate la sesizari@old2.old.crjm.org și vor ajunge direct la Consiliul de administrare al CRJM, care le va examina.
CRJM a fost și anterior ținta atacurilor, care se intensifică în anumite perioade, în special atunci când noi exprimăm public atitudini critice.
CRJM va susține în continuare promovarea valorilor democratice și a bunei guvernări, pentru consolidarea democrației și a statului de drept în Republica Moldova. Noi îndemnăm pe oricine să ne contacteze pentru a obține informații de interes public despre CRJM înainte de publicarea materialelor despre CRJM. De asemenea, îndemnăm publicul să trateze cu suspiciune materialele care nu au autor, sau provin din surse de informare necunoscute sau suspecte.