Depersonalizarea hotărârilor judecătorești trebuie să aibă loc cu asigurarea unei balanțe între accesul la informația de interes public și respectarea dreptului la viața privată. Acest apel este formulat în Propunerile de modificare a Regulamentului CSM privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe portalul unic al instanțelor de judecată elaborate și transmise autorităților de 14 organizații ale societății civile, inclusiv Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).
Semnatarii documentului găsesc prevederile actualului Regulament în mare parte adecvate, însă consideră excesivă înlăturarea motorului de căutare a hotărârilor judecătorești publicate după numele părților. Această măsură face practic imposibilă identificarea hotărârii de către o persoană terță.
Nepublicarea și depersonalizarea excesivă a hotărârilor judecătorești ar putea fi percepută drept limitare a transparenței sistemului judecătoresc. În contextul în care doar 8% din populația Republicii Moldova are încredere în justiție (BOP 2016), una din acțiunile prioritare pentru creșterea încrederii în justiție trebuie să fie sporirea transparenței sectorului, ce poate fi obținut prin ședințe publice și hotărâri bine motivate și accesibile publicului.
Semnatarii documentului propun publicarea tuturor hotărârilor judecătorești pe portalul instanțelor judecătorești cu excluderea doar a datelor care ar permite o intruziune excesivă în viața privată (cum ar fi domiciliul, codul numeric personal, numărul de înmatriculare al automobilului, numărul de telefon folosit, etc). Suplimentar ei propun definirea clară a categoriilor de hotărâri care nu sunt publicate pe portal, păstrarea principiului potrivit căruia depersonalizarea hotărârilor judecătorești reprezintă o excepție și definirea categoriilor de hotărâri care se depersonalizează din oficiu.
Conform unei analize a practicii privind depersonalizarea hotărârilor judecătorești în alte state și în tribunale internaționale efectuate de CRJM, nici un sistem analizat nu depersonalizează toate hotărârile judecătorești.
Documentul transmis autorităților conține un șir de recomandări punctuale de îmbunătățire a Regulamentului CSM privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe portalul unic al instanțelor de judecată, iar organizațiile semnatare și-au exprimat în continuare disponibilitatea de a participa la lucrările grupului de lucru privind modificarea Regulamentului.