Independenţa, buna funcţionare şi încrederea în justiţie reprezintă un scop atât pentru judecătorii din Republica Moldova cât şi pentru societate în general, iar una din cele mai importante figuri care trebuie să contribuie la sporirea independenţei, bunei funcţionări şi încrederii în justiţie este Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie – instanţa judecătorească supremă din ţară. Este important ca la selectarea şi desemnarea Preşedintelui Curţii Supreme de Justiţiei, rolul politicului să fie redus, să se rezume în cea mai mare parte doar la parafarea deciziei organului de autoadministrare judecătorească, iar decizia acestui organ să fie adoptată în strictă conformitate cu legea, respectând principiile fundamentale ale democraţiei şi statului de drept: transparenţă, responsabilitate, obiectivitate ş.a.
În noiembrie 2010, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat concursul pentru candidatul la funcţia de Preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie. Termenul pentru depunerea dosarelor a expirat în februarie 2011, iar la concurs s-au înscris iniţial 5 candidaţi. La începutul lunii martie 2011, unul dintre candidaţi a depus o cerere de retragere din concurs, aparent, pe motiv că nu este susţinut de către una din componenţele alianţei de guvernare. Ulterior, în circumstanţe confuze, Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii şi-a dat demisia şi în locul lui a fost ales imediat alt membru al CSM. În acelaşi timp, reprezentanţi ai uneia dintre componentele alianţei de guvernare au declarat expres că nu vor susţine un anumit candidat înscris în concurs, iar reprezentanţii altei componente ale majorităţii parlamentare au iniţiat anterior destituirea Preşedintelui CSJ, care şi în prezent este candidat la un nou mandat. Declaraţiile anterioare şi anumite acţiuni întreprinse pe parcurs de diverşi reprezentanţi ai puterii politice denotă interesul politic privind funcţia de Preşedinte al CSJ, iar interesele prioritare pentru societate în acest proces sînt trecute pe plan secund.
Spre regret, deşi termenul limită pentru depunerea dosarelor a expirat în februarie 2011, nici până în ziua de astăzi Consiliul Superior al Magistraturii nu a făcut oficial publice numele candidaţilor înscrişi în concurs, pe pagina web a Consiliului nu au fost plasate CV-urile candidaţilor, nu este clar când va avea loc şedinţa Consiliului la care va fi luată o decizie cu privire la acest concurs şi care vor fi criteriile de selectare. Aceste elemente ar putea genera suspiciuni cu privire la echitatea întregului proces de selectare a candidaţilor şi ar putea reduce şi mai mult încrederea publică în CSM şi justiţie în general. Pe de altă parte, având în vedere declaraţiile politicienilor cu privire la nesusţinerea unui candidat şi motivele aparent politice ale retragerii din concurs a altui candidat, s-ar putea crea impresia că selectarea va avea loc în funcţie de anumite preferinţe politice, cu scopul obţinerii controlului asupra activităţii Curţii Supreme de Justiţie, dar şi a majorităţii decizionale în CSM, fapt care este inadmisibil.
Din motivele enunţate mai sus, prin prezentul demers public, facem apel către Consiliul Superior al Magistraturii şi către membrii acestuia care reprezintă autorităţi publice şi politice ale statului, să întreprindă măsuri eficiente pentru:
- plasarea pe pagina web a CSM (şi a CSJ) a listei candidaţilor înscrişi în concursul pentru ocuparea funcţiei de Preşedinte a Curţii Supreme de Justiţie, a CV-urilor acestora şi a oricăror alte acte publice privind corespunderea criteriilor de integritate, probitate şi profesionalism;
- înştiinţarea din timp a publicului despre data şi locul şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii la care vor fi examinate candidaturile persoanelor înscrise în concurs, asigurarea minimului de posibilităţi de acces public;
- audierea în şedinţă publică a candidaţilor înscrişi în concurs, cu privire la poziţia lor faţă de situaţia în justiţie, necesităţile de reformare a sistemului şi măsurile pe care le vor implementa în cazul alegerii în funcţia de Preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie;
- indicarea în hotărârea finală a CSM a motivelor detaliate cu privire la selectarea unui candidat, despre neselectarea celorlalţi candidaţi şi asigurarea publicării hotărârii respective pe pagina web a CSM în cel mult 24 de ore de la adoptare.
Semnăm acest apel și în calitate de cerere privind asigurarea accesului la informația cu caracter public.
* * *
Persoane de contact:
Asociaţia pentru Democraţie Participativă Adept, Corneliu Gurin
Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea