La 4 aprilie 2014, CRJM a prezentat concluziile și recomandările Studiului cu privire la optimizarea hărții judiciare din Republica Moldova și a Studiului cu privire la specializarea judecătorilor și oportunitatea creării sistemului instanţelor de contencios administrativ în Republica Moldova.
Studiul cu privire la optimizarea hărții judiciare recomandă evaluarea periodică a volumului de lucru al instanțelor de judecată și alocarea posturilor de judecător și personal non-judiciar pentru a asigura un volum de lucru uniform între judecători. Aceasta este necesar atât pentru a asigura condiții pentru creșterea calității actului de justiție, cât și pentru administrarea eficientă a fondurilor publice.
În prezent, în Republica Moldova sunt 10 judecătorii cu mai puțin de 5 judecători și 29 de judecătorii cu mai puțin de 7 judecători. Instanțele mici sunt scumpe de întreținut și nu asigură un mediu adecvat pentru creșterea profesională a judecătorilor. Autorii studiului recomandă regândirea hărții judecătoriilor și curților de apel, prin comasarea instanţelor cu un volum mic de lucru. Studiul propune trei scenarii de comasare a judecătoriilor, în funcție de numărul minim de 5, 7 sau 9 judecători per instanță.
În funcţie de scenariul ales, urmează a fi comasate între 10 şi 25 din cele 42 de judecătorii existente. Din cauza volumului redus de lucru, studiul recomandă lichidarea judecătoriilor militare şi celei comerciale. Studiul mai recomandă realocarea a 28 de posturi de judecător între cele 5 curți de apel și 66 posturi – între judecătorii. Numărul total de 504 de posturi de judecător urmează a fi menţinut.
Volumul de lucru și complexitatea cauzelor examinate de judecători sunt în continuă creștere. Studiul cu privire la specializarea judecătorilor examinează opțiunile cu privire la specializarea judecătorilor pentru a eficientiza activitatea lor şi a creşte calitatea actului de justiţie. Acesta recomandă specializarea judecătorilor din judecătorii în cauze penale și civile, similar specializării actuale în curțile de apel la Curtea Supremă de Justiție. Pentru a asigura distribuirea aleatorie a dosarelor, studiul recomandă aplicarea specializării doar dacă numărul judecătorilor în judecătorie este mai mare de 6. Studiul mai recomandă specializarea asistenților judiciari și dezvoltarea practicilor de specializare informală a judecătorilor.
În ceea ce priveşte iniţiativa de creare a instanţelor de contencios administrativ, Studiul cu privire la specializarea judecătorilor menţionează că în Republica Moldova nu există un număr suficient de cauze pentru crearea mai multor judecătorii specializate în acest domeniul. Studiul, totuşi, recomandă specializarea judecătorilor în domeniul contenciosului administrativ în instanţele cu un număr mare de dosare de acest gen.
Studiul cu privire la specializarea judecătorilor recomandă o serie de măsuri pentru îmbunătățirea performanței instanțelor de judecată, cum ar fi instituirea unei practici uniforme la nivelul curților de apel, introducerea măsurilor mai dure pentru ordonarea părților, citarea părților prin poșta electronică, simplificarea modului de ținere a proceselor-verbale ale ședințelor de judecată (ca rezultat al înregistrării audio a ședințelor de judecată). De asemenea, studiul recomandă excluderea din competența instanțelor de judecată a câtorva tipuri de cauze.
***
Studiile au fost elaborate de către CRJM în parteneriat cu Ministerul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii, în vederea implementării Strategiei de reformare a sectorului justiției pentru 2011-2016 (domeniul specific de intervenție 1.1.1. și 1.3.3). Studiile au fost elaborate cu suportul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova.
Studiile sunt disponibile și în limba engleză:
Study on optimization of the judicial map in the Republic of Moldova
Study on Specialization of Judges and feasibility of creating administrative courts in the Republic of Moldova