Organizațiile societății civile își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu decretul Președintelui Republicii Moldova privind eliberarea din funcție a judecătoarei Domnica MANOLE.
La 4 iulie 2017, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a declarat judecătoarea Manole incompatibilă cu funcția de judecător și a propus Președintelui Republicii Moldova eliberarea acesteia din funcție. Judecătoarea Manole a contestat hotărârea CSM la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) și a solicitat suspendarea hotărârii CSM până la examinarea cauzei. CSJ a respins repetat cererile de suspendare a hotărârii CSM, deși fără această suspendare judecătoarea urma a fi eliberată din funcție în termen de 30 de zile. Contestarea la CSJ este unicul mijloc judiciar de a verifica legalitatea hotărârii CSM. Prima ședință pentru examinarea contestației împotriva hotărârii CSM a fost stabilită pentru 4 august 2017, ora 10. Judecătoarea Manole a informat Președinția despre contestația depusă, solicitând în mod expres Președintelui să nu emită decretul până la soluția CSJ. Cu toate acestea, la 21 iulie 2017, Președintele a emis decretul de eliberare a doamnei Manole din funcția de judecător, decret care a fost publicat la 28 iulie 2017.
Societatea civilă este îngrijorată de graba cu care Președintele a emis decretul de eliberare din funcție. Era logic ca acesta să aștepte soluția cauzei care este pe rolul CSJ, mai ales că există dubii serioase privind legalitatea propunerii CSM de eliberarea din funcție a judecătoarei Manole. Anterior, în situații similare, Președintele aștepta decizia CSJ. Mai mult, la 5 iulie 2017, mai multe organizații ale societății civile și-au exprimat profunda îngrijorarea în legătură cu hotărârea CSM privind declararea incompatibilității judecătoarei Domnica MANOLE cu funcția de judecător și au solicitat Președintelui Republicii Moldova să nu promulge decretul de eliberare din funcție a judecătoarei Manole. Graba cu care s-a emis decretul de această dată indică cel puțin spre o ignorare a recursului judiciar de protecție a drepturilor judecătoarei și transmite un mesaj de intimidare a judiciarului.
Societatea civilă face apel către toate autoritățile naționale să respecte independența sistemului judiciar, care este un pilon al unui stat de drept și democratic.
Totodată organizațiile semnatare fac apel către organizațiile internaționale, în special Consiliul Europei, Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor Unite, de a monitoriza starea justiției și de a interveni prin mijloacele proprii fiecărei organizații pentru a opri deteriorarea stării justiției din Republica Moldova.
Textul integral al declarației este disponibil aici.
Semnatari:
- Alianța INFONET
- Ambasada Drepturilor Omului
- Amnesty International Moldova
- Asociația ADR Habitat
- Asociația Antreprenorilor cu Dizabilități din Republica Moldova „Abilități Europene Fără Limite”
- Asociația Femeilor Avocate din Republica Moldova
- Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER)
- Centrul Analitic Independent Expert-Grup
- Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova
- Centrul de Investigații Jurnalistice
- Centrul de Reabilitarea a Victimelor Torturii „Memoria”
- Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
- Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare
- Comunitatea “WatchDog.MD”
- CPR Moldova
- Eco-TIRAS
- Institutul de Politici și Reforme Europene (IPRE)
- Institutul de Politici Publice
- Terra-1530
- Transparency International Moldova