Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) în colaborare cu Expert Forum România (EFOR) au organizat, în perioada 31 iulie – 5 august 2017, prima ediție a școlii de vară „Democrația aplicată” la care au participat 16 tineri din Republica Moldova. Evenimentul a fost destinat studenților și proaspeților absolvenți ai facultăților de drept, științe politice și jurnalism, interesați în promovarea democrației în Republica Moldova.
Prima zi a școlii de vară a debutat cu exerciții de team-building, regizate de Septimius PÎRVU, manager de proiecte la Expert Forum, care au fost gândite astfel încât să faciliteze interacțiunea și comunicarea dintre participanți și adaptarea lor la noul mediu. A doua parte a zilei a continuat cu sesiunile introductive oferite de Sorin Ioniță, președintele Expert Forum, despre ce înseamnă democrația și statul de drept, și de Igor MUNTEANU, director executiv al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” despre provocările democrațiilor în secolul XXI.
A doua zi, tematica școlii de vară s-a axat pe subiectul alegerilor și informării publicului. Participanții au aflat despre importanța alegerilor și rolul pe care-l joacă partidele politice într-o democrație de la Igor BOȚAN, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă „ADEPT”. Ulterior, Sorin IONIȚĂ le-a vorbit tinerilor despre ce se întâmplă după alegeri și care este procesul de luare a deciziilor la nivel local și central. Mai târziu, tinerii au continuat discuțiile pe subiectul manipulării informaționale, facilitate de Petru MACOVEI de la Asociația Presei Independente. Spre finalul zilei participanții au primit sfaturi practice despre cum să citească corect o știre și cum să țină o dietă informațională.
La mijloc de săptămână, participanții au fost informați, printre altele, despre fenomenul corupției și consecințele ei, instrumentele de prevenire și combatere a corupției, clientelismul din banii publici, sesiuni moderate de către Sorin IONIȚĂ și Septimius PÂRVU, de la EFOR și Vladislav GRIBINCEA și Ion GUZUN, de la CRJM. Participanții au fost antrenați într-un exercițiu de simulare al consiliului local, unde fiecare a avut un rol – de la primari și consilieri locali, până la șefi de întreprinderi care participă la achiziții publice. Despre jurnalismul de investigație și activitatea jurnaliștilor de investigație în cadrul școlii de vară a vorbit Mariana RAȚĂ, jurnalistă la Centrul de Investigații Jurnalistice. La sfârșitul zilei, participanții au putut acorda întrebări despre cum este combătută corupția în Republica Moldova dlui Viorel MORARI, Procurorul Șef al Procuraturii Anticorupție.
În cea de-a patra zi, activitățile școlii de vară au continuat cu sesiuni de instruire despre cum oricine poate deveni agent al schimbării. Ziua a început-o trainerul de la Academia „Nicolae Dumitrescu”, Vlad-Peter IANUȘEVICI cu lecții de „leadership”. În a doua jumătate a zilei, Sorina MACRINICI de la CRJM și Septimius PÎRVU, au vorbit participanților despre societatea civilă și care e rolul ei într-o democrație. Ilie CHIRTOACĂ, de la CRJM, a vorbit despre cum poate fi implicată societatea în procesul de luare a deciziilor, iar seara participanții au simulat o întâlnire cu „primarul”, exercițiu care i-au ajutat să înțeleagă ce este participarea publică și cum putem rezolva problemele comunitare.
Următoarea zi a pornit la drum cu sesiunea Nadejdei HRIPTIEVSCHI, care a vorbit despre drepturile omului și provocările curente, iar ștafeta a fost preluată de Alex POPESCU, consultant IT, care le-a relatat participanților despre cum internetul ne afectează viața privată și cum să ne protejăm în mediul online. Ulterior, Pavel GRECU, de la CRJM, le-a vorbit participanților despre instrumentele de protecție a drepturilor omului. În încheierea zilei, Vladislav GRIBINCEA, Președintele CRJM, a provocat participanții la o discuție despre justiția independentă cu genericul: „De ce are nevoie Republica Moldova de justiție independentă?”
Ultima zi a școlii de vară a fost consacrată aspectelor ce țin de scrierea proiectelor. După o scurtă introducere teoretică în subiectul scrierii proiectelor, participanții s-au împărțit în grupuri și au elaborat concepte de proiecte de „aplicare a democrației”. Proiectul învingător va fi implementat de participanți cu ajutorul CRJM și EFOR. La final, sintetizând cunoștințele și abilitățile învățate, sperăm că participanții au pornit să promoveze și să împărtășească cu alții lecții și idei de democrație.
Școala de vară „Democrația aplicată” a fost organizată în cadrul proiectului „Consolidarea societății civile din Moldova pentru a cere justiție” implementat cu sprijinul financiar al Departamentului de Stat al SUA prin intermediul Biroului Internațional pentru Justiție Penală și Aplicarea Legii al Ambasadei SUA în Republica Moldova.