Pentru asigurarea unui sistem judecătoresc eficient şi calitativ, este necesară reducerea numărului de instanţe de judecată din R. Moldova, astfel ca, în loc de 44 de instanțe câte există în prezent, să rămână doar o treime.Aceasta este recomandarea autorilor „Studiului de oportunitate cu privire la optimizarea hărții dislocării instanțelor judecătorești”, realizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova.
„Reducerea numărului instanţelor judecătoreşti şi formarea unor judecătorii mai mari, care ar deservi două-trei raioane, va duce la îmbunătățirea calității actului justiției și la o mai bună utilizare a fondurilor publice în domeniul justițiar”, a spus Nadejda Hriptievschi, unul dintre autorii studiului menţionat. Potrivit autorului, instanţele mai mari ar putea crea un mediu mai bun de lucru, iar unicul argument împotriva desfiinţării instanţelor mici este proximitatea acestora de comunităţile locale, care oferă cetăţenilor acces convenabil la justiţie.
„Este adevărat că va fi nevoie de investiții de la zero pentru a crea aceste 15 instanțe mari, dar banii vor fi răscumpărați în timp. În schimb, vom avea o justiție corectă. Pentru o optimizare eficientă, am propus mai multe scenarii de comasare a instanțelor”, a afirmat Veaceslav Gribincea, şi el unul dintre autorii studiului.
Viceministrul Justiției, Nicolae Eşanu, a afirmat, însă, că ministerul nu vrea „să dea în bară cu implementarea unor noi reforme” şi că va studia mai întâi recomandările făcute de experţi.
Studiul face parte din acțiunile Strategiei de Reformare a Sectorului Justiției (2011-2016) și a fost elaborat de Centrul de Resurse Juridice, în cooperare cu Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii, cu susţinerea financiară din partea Departamentului de Stat al Statelor Unite.