Stabilirea numărului de judecători în instanțe, volumul de muncă al judecătorilor, sistemul de evaluare a performanțelor și răspunderea disciplinară a judecătorilor sunt doar câteva dintre subiectele discutate de reprezentații Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din Republica Moldova și din România. Discuțiile au avut loc în cadrul unei vizite de studiu a delegației moldovenești la București, organizată în perioada 16-17 iulie curent.
Colegii din instituțiile omoloage din cele două state au mai făcut schimb de experiență privind modul de organizare și funcționare a celor două instituții, transparența instituțională, colaborarea cu societatea civilă și mass-media, ș.a.
Vizita de studiu a fost organizată cu scopul de a familiariza reprezentanții CSM din Republica Moldova cu modul de funcționare a CSM-ului din România în vederea preluării practicilor bune pentru perfecționarea cadrului legal și practic de funcționare a instituției.
Din delegația Republicii Moldova au făcut parte membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și ai Secretariatului CSM, ai Secretariatului Inspecției Judiciare și ai Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM). Vizita a fost organizată de CRJM, în cadrul proiectului „Promovarea mecanismelor eficiente de responsabilizare a judecătorilor în Moldova”, finanțat de Fundația Soros-Moldova.
Amintim că în anul curent CRJM a publicat și lansat studiile privind specializarea judecătorilor şi oportunitatea creării sistemului instanţelor de contencios administrativ în Republica Moldova și cel cu privire la optimizarea hărţii judiciare din Republica Moldova.