Organizații ale societății civile au elaborat Radiografia atacurilor asupra organizațiilor societății civile (OSC) din Republica Moldova în anul 2019, care au avut drept scop discreditarea OSC-urilor și deteriorarea mediului de activitate a acestora.
Documentul include declarații și acțiuni ale politicienilor sau intervențiile lor publice, tendențioase sau de multe ori false, care prezintă sectorul non-profit drept organizații care promovează interesele țărilor străine sau care slujesc intereselor unor partide politice. Atacurile au loc în adresa OSC-urilor independente, la scurt timp după ce organizațiile critică sau își exprimă dezacordul față de diverse acțiuni sau inițiative ale guvernării. De obicei atacurile sunt preluate de surse de informare online puțin cunoscute, care publică materiale false sau părtinitoare sau de mass-media afiliată politic. Astfel, în anul 2019 atacurile s-au concentrat îndeosebi în jurul alegerilor parlamentare din februarie 2019, inițiativei de reformare a justiției anunțată de Guvernul SANDU în vara anului 2019 sau selectării judecătorilor la Curtea Constituțională.
Documentul a fost elaborat cu scopul de a atrage atenția asupra atacurilor orchestrate împotriva OSC-urilor și de a determina autoritățile publice, instituțiile private și persoanele care le susțin să înceteze atacurile și să permită OSC-urilor să activeze liber. Totodată, documentul urmează să fie un suport pentru OSC-uri în formularea unei reacții la atacurile împotriva lor.
Fenomenul atacurilor asupra societății civile este mai degrabă o tendință în țările din regiunea de sud-est a Europei cu un nivel fragil de democrație. Metodele și instrumentele prin care se face acest lucru devin din ce în ce mai sofisticate și răspândite. Una din numeroasele consecințe negative ale acestor acțiuni este constrângerea OSC-urilor și a activiștilor civici să se autocenzureze sau să fie mai puțin activi. Totodată, experiența altor state din regiune arată că stigmatizarea OSC-urilor poate fi un precursor al unor acțiuni de persecutare din partea statului.
Versiunea în limba română a documentului este disponibilă aici.
Versiunea în limba engleză a documentului este disponibilă aici.
Versiunea în limba rusă a documentului este disponibilă aici.
Radiografia este la a 3-a ediție și cuprinde perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019. Analize similare au fost prezentate pentru 2016-2017 și 2018.