Reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Inspectoratului Fiscal Principal de Stat și Ministerului Justiției, însoțiți de Sorina MACRINICI și Ilie CHIRTOACĂ, consilieri juridici la CRJM, s-au informat privind bunele practici de implementare a mecanismului de desemnare procentuală, în cadrul unei vizite de studiu în Ungaria și Slovacia, între 16 și 20 noiembrie 2015.
Obiectivul vizitei de studiu a fost identificarea celor mai bune soluții pentru aplicarea efectivă în practică a „Legii 2%” în Republica Moldova și stabilirea rolului autorităților publice responsabile de punerea în aplicare a mecanismului 2%, studiind experiența Ungariei și Slovaciei, țări în care mecanismul este implementat de peste un deceniu.
Participanții la vizita de studiu au discutat aspectele specifice de implementare ale mecanismelor de desemnare procentuală, împreună cu specialiștii Oficiului Central al autorității Fiscale Naționale și Administrației Vămilor (NAV) din Ungaria și specialiștii Departamentului de Administrare Financiară (FS) din Slovacia. Discuțiile s-au axat pe descrierea procedurilor tehnice de procesare a formularelor și declarațiilor de desemnare și aprecierea resurselor necesare pentru distribuirea, verificarea și controlul asupra sumelor desemnate către beneficiarii acestui mecanism.
Împreună cu reprezentanții Biroului Ungar de Statistică (KSH), Centrului de formare și informare al sectorului non-profit (NIOK) din Budapesta și Centrului pentru filantropie din Bratislava (CF), membrii delegației moldovenești au discutat despre impactul mecanismului de desemnare procentuală din perspectiva beneficiarilor acestui mecanism.
Experiența dobândită în cadrul vizitei de studiu va contribui la consolidarea eforturilor comune ale autorităților și societății civile în vederea implementării unui mecanism sustenabil de desemnare procentuală în Republica Moldova.
Vizita de studiu a fost organizată de către Centrul European pentru drept necomercial (ECNL) în parteneriat cu CRJM. Aceasta face parte dintr-o serie de activități în cadrul proiectului „Promovarea reformelor juridice și advocacy pentru reforme în vederea promovării unui mediu favorabil pentru organizațiile societății civile”, în cadrul Programului Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova, implementat de FHI 360. Activitatea a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).