Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au elaborat și transmis către Ministerul Justiției Opinia privind proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr. 3/2016 cu privire la procuratură).
Concluzia IPRE și CRJM este că proiectul de lege depășește domeniul declarat inițial și intervine pe o serie de domenii noi, care nu au constitut domeniul de control al constituționalității din partea Curții Constituționale și expuse în Hotărârea nr. 13/2020. De asemenea, modificările propuse ce țin de modul de numire a Procurorului General interimar necesită revizuire. Autorii Opiniei considerăabsolut necesar de a reveni la o analiză amplă funcțională înainte de a promova modificări ce țin de modul de accedere în funcție, transfer, restabilirea gradelor speciale, precum și alte aspecte tratate în proiectul de lege, și de completare cu prevederi adiționale ce țin de modul de organizare a concursului pentru funcția de Procuror General, inclusiv aplicarea și publicarea punctajului.
Prezenta opinie este transmisă în contextul solicitării de către Ministerul Justiției a opiniei privind proiectul de Lege pentru modificarea unor acte normative în contextul executării Hotărârii Curții Constituționale nr. 13/2020 privind control constituționalității unor prevederi din Legea nr. 3/2016 din 25 februarie 2016 cu privire la procuratură, transmisă la adresa IPRE și CRJM la data de 4 iulie 2020 (scrisoarea nr. 03/4962).
Opinia în limba română este disponibilă la: și în limba engleză la: