La 11 decembrie 2013, Centrul de Resurse Juridice a lansat documentul de politici „Reforma instituţiei judecătorului de instrucţie: probleme, riscuri și soluţii”. Documentul de politici lansat subliniază carenţele reformei judecătorilor de instrucţie, riscurile pe care acestea le prezintă şi propune soluţii pentru înlăturarea acestora şi eficientizarea activităţii judecătorilor de instrucţie.
Începând cu anul 2003, autorizarea percheziţiilor şi interceptărilor, arestarea sau examinarea plângerilor împotriva acţiunilor organelor de urmărire penală sunt examinate de judecătorii de instrucţie. Majoritatea judecătorilor de instrucţie sunt foşti procurori sau ofiţeri de urmărire penală. Se pare că profilul profesional al judecătorilor de instrucţie i-a făcut să acţioneze prea favorabil în raport cu procurorii. Aceştia admit anual mai mult de 97% din demersurile de interceptare şi mai mult de 80% din demersurile de arestare. Cel puţin 41 dintre hotărârile contra Moldovei la CtEDO pronunţate până la 31 decembrie 2012 (17,7%) vizează direct sau indirect acţiunile judecătorilor de instrucţie.
În anul 2012, Parlamentul a adoptat o lege prin care a schimbat statutul judecătorilor de instrucţie şi a dispus evaluarea tuturor judecătorilor de instrucţie. Totuşi, această lege are carenţe. Legea nu reglementează modul de evaluare a judecătorilor de instrucţie, criteriile de evaluare şi cariera viitoare a acestora. Nu există nicio interdicţie pentru actualii judecători de instrucţie de a continua să exercite aceleaşi atribuţii după integrarea în corpul general de judecători. Pe de altă parte, în caz că sunt numiţi în calitate de judecători de instrucţie, judecătorii de drept comun nu sunt instruiţi adecvat şi nu sunt pregătiţi pentru a exercita funcţiile de judecător de instrucţie.
CRJM vine cu câteva propuneri, şi anume instituirea unui termen de 2 ani pe durata căruia actualii judecători de instrucţie care vor fi integraţi în corpul gereral de judecători nu vor putea acţiona în calitate de judecător de instrucţie; instituirea unui mandat de 2 ani pentru funcţia de judecător de instrucţie şi interzicerea exercitării consecutive a atribuţiilor judecătorului de instrucţie mai mult de 2 mandate; testatea cunoştinţelor necesare pentru a fi reintegrat în corpul general de judecători, instruirea adecvată atât a judecătorilor de instrucţie care vor să devină judecători de drept comun, cât şi vice-versa, modificarea criteriilor de evaluare a activităţii judecătorilor de instrucţie etc.
***
Documentul de politici „Reforma instituţiei judecătorului de instrucţie: probleme, riscuri şi soluţii” a fost elaborat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova în cadrul proiectului „Contribuirea la calitatea şi transparenţa procesului de integrare a actualilor judecătorilor de instrucţie în calitate de judecători de drept comun”, cu suportul financiar al Programului de Drept al Fundaţiei Soros-Moldova. Proiectul are o durată de 13 luni (15 octombrie 2013 – 15 noiembrie 2014).
***
Persoană de contact: Sorina Macrinici, consultant juridic, tel: 022 843 601, ext. 105