24 de tineri și tinere au participat la Școala de Vară 2021 „Democrația aplicată”, organizată în perioada 16 – 21 august de către Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) în parteneriat cu Expert-Forum România (EFOR). Aceștia și-au aprofundat cunoștințele despre democrație, au învățat cum să gândească critic și cum pot fi activi civic pentru a aduce schimbări pozitive în societate.
„Școala de vară s-a desfășurat la un nivel înalt, formatori bine pregătiți, programele bine organizate, cât și şansa de a învăța de la personalități cu o experiență vastă în domeniu – a fost un succes. Cu multă caldură în suflet îmi exprim gratitudinea pentru faptul că ați contribuit la formarea şi dezvoltarea mea personală ”, a mărturisit Victor Danilă, unul dintre participanții Școlii de Vară 2021.
Toată această energie n-ar fi fost posibilă fără dedicația și implicarea formatorilor, care au au avut grijă ca conținutul sesiunilor din cadrul Școlii de Vară să fie interesant și util, dar și modul de expunere a acestuia captivant și interactiv.
În prima zi, Nadejda HRIPTIEVSCHI, Directoare de Programe, CRJM și Sorin IONIȚĂ, președintele Expert-Forum România (EFOR) au subliniat importanța democrației, supremației legii și respectării drepturilor omului în dezvoltarea unui stat și au salutat interesul studenților de a deveni promotori ai democrației. Organizatorii au oferit spațiu participanților și participantelor de a se cunoaște mai bine între ei prin intermediul unor exerciții creative și interactive moderate de Mariana ȚURCAN, Directoare a Asociației pentru Dezvoltare Creativă. Școala de Vară a continuat cu o sesiune introductivă dedicată conceptelor de bază cu privire la democrație, statul de drept și drepturile omului, condusă de Nadejda HRIPTIEVSCHI și președintele CRJM, Vladislav GRIBINCEA. Prima zi s-a terminat cu o sesiune practică despre cum se construiește o campanie de advocacy, condusă de Septimius PÂRVU de la Expert-Forum, care a captivat și a trezit interesul participanților pentru organizarea campaniilor de advocacy.
A doua zi, Sorin IONIȚĂ și Septimius PÂRVU au vorbit despre importanța alegerilor, clientelism, finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale și starea de lucruri în Republica Moldova și România. Sorina MACRINICI, Directoare de Program la CRJM, a moderat o sesiune despre rolul societății civile și activism civic, unde Diana GROSU de la Asociația LEX XXI, Veaceslav TOFAN de la Amnesty International Moldova, Cristina SÎRBU de la Primăria MEA și Rodion GAVRILOI, activist civic, au împărtășit experiența lor despre implicare și aportul lor pentru a schimba lucrurile din Republica Moldova.
A treia zi a început cu o sesiune dedicată independenței justiției în Republica Moldova, moderată de Nadejda HRIPTIEVSCHI și având în calitate de invitate pe doamna Raisa BOTEZATU, judecătoare în demisie de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), doamna Viorica PUICĂ și doamna Livia RĂILEAN, judecătoare la Judecătoria Centru. Participanții au avut șansa să interacționeze direct cu invitatele care și-au împărtășit viziunea și experiența cu privire la modul de asigurare a independenței justiției și rolul individual al judecătorului. O altă sesiune a fost dedicată activității Curții Europene a Drepturilor Omului condusă de consilierul juridic al CRJM, Daniel GOINIC și președintele CRJM, Vladislav GRIBINCEA. Quiz-ul organizat la sfârșit de sesiune a oferit participanților oportunitatea de a-și testa cunoștințele, dar și de a câștiga premii. Ziua s-a încheiat cu o sesiune despre jurnalismul de investigație și rolul acestuia în combaterea și prevenirea corupției, condusă de jurnalista și fondatoarea TV8, Mariana RAȚĂ. Prin situații reale, prin exemplul propriu și atitudinea sa deschisă, Mariana RAȚĂ a reușit să motiveze și să inspire participanților interesul pentru jurnalismul de investigație.
În a patra zi, participanții au făcut cunoștință cu mecanismele dezinformării în cadrul unei sesiuni captivante moderată de Sorin IONIȚĂ, președintele Expert Forum. Acesta a adus exemple de fake news, a explicat ce înseamnă propaganda și trolli. Au urmat discuții despre instrumentele de prevenire și combatere a corupției în cadrul unei sesiuni moderate de Laura ȘTEFAN, expertă anticorupție și Vladislav GRIBINCEA, care au explicat ce înseamnă corupția, dar au venit și cu exemple practice privind situația din Republica Moldova. Ilie CHIRTOACĂ, consilier juridic CRJM, a captat atenția participanților prin prezentările informative și exercițiile practice dedicate transparenței în procesul decizional și accesului la informațiile de interes public.
A cincea zi a fost dedicată provocărilor curente în asigurarea drepturilor omului. Romanița IORDACHE, cercetătoare în domeniul drepturilor omului specializată în tematica egalității și nediscriminării, și Nadejda HRIPTIEVCHI au condus o sesiune dedicată egalității, urii și limitelor libertății de exprimare, provocând participanții și participantele să analizeze impactul stereotipurilor și prejudecăților cu care suntem obișnuiți, ce înseamnă discurs de ură și cum acesta poate fi combătut. Ilie CHIRTOACĂ a continuat cu o sesiune privind internetul și drepturile omului. Elena TACU de la Ecovisio a încheiat ziua cu o sesiune dedicată priorităților de mediu, reușind să ofere o imagine clară a modului în care fiecare poate contribui la protejarea mediului înconjurător și să-i motiveze să prioritizeze mediul în activitatea lor zilnică.
Ultima zi, a inclus o sesiune condusă de Mariana ȚURCAN, despre cum devenim mai convingători atunci când scriem CV-ul sau o scrisoare de motivare. Expertul IT, Maxim CATANOI, a continuat cu o sesiune foarte utilă despre cum securizăm datele într-o eră atât de digitalizată. În final, organizatorii Școlii de Vară au oferit participanților și participantelor certificate de participare și i-au încurajat să promoveze valorile democrației și drepturile omului în activitatea lor.
„Scopul principal al Școlilor de Vară pe care le organizăm deja de cinci ani este să explicăm conceptele de bază și provocările curente ce țin de democrație, stat de drept și drepturile omului, și, principalul, să inspirăm participanții și participantele să adere și să promoveze valorile democratice în activitatea lor profesională și personală. Ne bucură când vedem tineri și tinere entuziasmate de subiectele abordate și gata să se implice în diverse activități pentru a produce schimbări spre bine”, a declarat Nadejda HRIPTIEVSCHI, directoare de program în cadrul CRJM.
Experiența și impresiile participanților Școlii de Vară 2021 „Democrația Aplicată” au fost compilate într-un material video trimis de beneficiarii acestui program.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Suport instituțional pentru dezvoltarea organizației” implementat de CRJM și finanțat de Suedia.