Care sunt regulile pe care trebuie să le respecte organizațiile neguvernamentale (ONG-urile) atunci când comunică pe rețele sociale? Ce formulă de comunicare trebuie să adopte non-profitul în acest „zgomot virtual”?
O serie de răspunsuri la aceste întrebări și sfaturi utile sunt oferite în „Ghidul de utilizare a rețelelor sociale pentru ONG-uri” elaborat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova.
Cunoscute și prin termenul de social media, rețelele sociale adună la un loc un public mare și divers, oferind ONG-urilor ocazia de a-și proba valoarea lor socială. Necesitatea prezenței non-profitului pe aceste platforme este indiscutabilă datorită avantajelor vădite: audiență mare, costuri reduse de promovare, vizibilitate și recunoaștere pentru organizație, informarea, educarea și implicarea publicului în cauzele sociale etc. Rețelele sociale sunt căi gratuite de comunicare și instrumente puternice de sensibilizare a publicului atunci când vine vorba despre o cauza socială sau un eveniment umanitar.
„Ghidul de utilizare a rețelelor sociale pentru ONG-uri” explică pașii de urmat în crearea unei strategii eficiente de comunicare pe rețelele sociale și specificul platformelor sociale (Facebook, Ok.ru, Instagram, Youtube ș.a.) necesare a fi luate în calcul. În același timp, sunt prezentate puncte de reper pentru comunicarea digitală și norme de conduită care vor spori numărul urmăritorilor în online și vor servi drept exemple de bune practici pentru alți actori ai societății care promovează bunăstarea socială.
Nu încape îndoială că social media este un spațiu prielnic pentru ONG-uri în care ele își pot spori recunoașterea, pot informa și educa publicul. Însă rețelele sociale cer muncă și dedicație, cu atât mai mult cu cât o strategie social media durabilă este un obiectiv pe termen lung, cu rezultate care nu apar instant.
Descarcă publicația în limba română aici: Ghid de utilizare a rețelelor sociale pentru ONG-uri
Descarcă publicația în limba rusă aici: Руководство по использованию соцсетей для НПО
Această publicație este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american, oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.