În ultimii doi ani, societatea civilă a atras atenția asupra faptului că discursul de ură și instigare la discriminare este din ce în ce mai des utilizat atât în context politic, cât și religios. Doar în anul 2019, pe durata de 7 luni de monitorizare realizată de Asociația Promo-LEX, au fost identificate 835 de cazuri de discurs de ură și instigare la discriminare, care au afectat diverse grupuri de persoane.
Astfel, dacă în anul 2018, în spațiul public și mass-media din Republica Moldova s-au înregistrat în medie 2 cazuri/zi, în anul 2019 numărul acestora a crescut până la 4,2 cazuri/zi. Cele mai multe dintre cazuri i-au avut ca autori pe bărbați (87%): politicieni, reprezentanții ai Bisericii Ortodoxe, jurnaliști, formatori de opinie etc.
În același timp, experiența monitorizării campaniilor electorale precedente a Asociației Promo-LEX a arătat că discursul bazat pe diverse forme de intoleranță devine un instrument utilizat tot mai des în procesele electorale din Moldova. Mass-media rămâne a fi cea mai importantă sursă de distribuire a intoleranței în spațiul public. Spre exemplu, doar în perioada august – noiembrie 2019, cazurile de discurs de ură au obținut 6 288 058 de vizualizări, ceea ce reprezintă 51 541 de vizualizări pe zi.
Organizațiile societății civile amintesc că în luna martie 2020, în urma audierii Guvernului Republicii Moldova, Comitetul ONU pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare a femeilor a recomandat ”Adoptarea Legii cu privire la discursul de ură și sporirea protecției femeilor împotriva acestui tip de discurs, inclusiv prin campanii de sensibilizare în rândul politicienilor și monitorizarea utilizării stereotipurilor discriminatorii și a limbajului sexist în discursul politic și asigurarea remediilor eficiente pentru victime”.
De asemenea, și Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI), în raportul său privind Republica Moldova, atenționa, în anul 2018, că lipsa de reacție din partea autorităților, mediul online necontrolat, mecanisme ineficiente de sancționare și legislație imperfectă joacă un rol semnificativ în răspândirea urii și a intoleranței în societate.
În anul 2017, Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminării Rasiale (CERD) a recomandat Republicii Moldova să își revadă legislația în vederea sancționării acestui tip de discurs. CERD și-a exprimat îngrijorarea privind promovarea tot mai frecventă a stereotipurilor și a prejudecăților la adresa unor grupuri vulnerabile: femei, LGBT, musulmani, refugiați, romi, evrei etc., dar și lipsa răspunderii pentru astfel de încălcări.
Amintim că la 5 martie 2020, Comisia Juridică, Numiri și Imunități (Comisia) a organizat consultări publice pe marginea proiectului de lege nr. 301 (varianta comasată cu proiectul nr. 277 din 20.06.2016) pentru modificarea și completarea unor acte legislative (privind reglementarea infracțiunilor motivate de prejudecată).
În urma acestor consultări, în termen de 10 zile, Comisia urma să definitiveze varianta finală a proiectului de lege, ținând cont de amendamentele propuse de organizațiile societății civile și cele ale Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.
În acest sens, organizațiile societății civile reiterează importanța definitivării proiectului de lege nr. 301/2016 și acceptarea amendamentelor formulate de organizațiile societății civile, precum și a recomandărilor organizațiilor internaționale, care va duce la creșterea gradului de responsabilitate a actorilor implicați în utilizarea discursului de ură și va oferi posibilitatea de a combate eficient faptele motivate de prejudecată, inclusiv discursul de ură.
Astfel, organizațiile semnatare
SOLICITĂ
Adoptarea, în lectura a II –a a proiectului de lege nr. 301 pentru modificarea și completarea unor acte legislative, luând în considerarea următoarele amendamente:
- Excluderea alin. (2) din articolul 346 al Codului Penal, din versiunea actualizată a proiectului.
- Completarea Codului Contravențional la categoria contravențiilor ce atentează la drepturile politice, de muncă şi la alte drepturi constituționale ale persoanei fizice cu următoarea prevedere:
„Articolul 701. Incitare la discriminare
Acțiunile intenționate, îndemnurile publice, diseminarea informației sau alte forme de informare a publicului, inclusiv prin intermediul mass-media, în formă scrisă, desen sau imagine, sau prin intermediul unui sistem informatic, îndreptate spre incitare la discriminare, bazate pe motive de prejudecată
se sancționează cu amendă de la 60 la 80 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, de la 120 la 210 unități convenționale persoanei cu funcție de răspundere.”
3. Modificarea articolului 4235 Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, Cod Contravențional, cu includerea responsabilității de sancționare a faptelor stabilite de norma propusă (articolul 701) în competența Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității. Astfel, a se completa articolul 4235, după cifra ”651” cu cifra ” 701”.
Organizații și autorități semnatare:
- Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității
- Asociația Promo-LEX
- Centrul de Resurse Juridice din Moldova
- Coaliția Națională ”Viață fără Violență în Familie”
- Platforma pentru Egalitate de Gen
- Centrul de Informații GENDERDOC-M
- RCTV Memoria
- INVENTO
- AO Vesta
- AO BIOS
- Asociația de Reabilitare a Invalizilor din RIM
- Uniunea Organizațiilor Invalizilor RM
- Alianța INFONET
- Fundația pentru Dezvoltare
- Comunitatea WatchDog.MD
- Rețeaua Națională LEADER
- LDA Moldova
- Transparency International-Moldova
- Institutul pentru Politici și Reforme Europene
- Asociația Presei Independente
- Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”
- Institutum Virtutes Civiles
- Centrul Național de Mediu
Apelul este deschis pentru subsemnare! E-mail: irina.corobcenco@promolex.md
Avocatul Poporului subscrie Apelului mai multor ONG-uri privind necesitatea definitivării în regim de urgență a proiectului de lege nr. 301 cu privire la reglementarea infracțiunilor motivate de prejudecată. Mai multe detalii pe site-ul ombudsman.md.
Apelul este disponibil aici: