Independenţa, buna funcţionare şi încrederea în justiţie reprezintă un scop atât pentru judecătorii din Republica Moldova, cât şi pentru societate în general, iar una din cele mai importante figuri care trebuie să contribuie la sporirea independenţei, bunei funcţionări şi încrederii în justiţie este Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie (CSJ). Este important ca la selectarea şi desemnarea Preşedintelui CSJ, rolul politicului să fie redus la parafarea deciziei organului de autoadministrare judecătorească, iar decizia organului de autoadministrare judecătorească să fie adoptată în strictă conformitate cu legea, respectând principiile fundamentale ale democraţiei şi statului de drept, inclusiv transparenţa, responsabilitatea şi obiectivitatea.
Funcţia de Preşedinte a CSJ a devenit vacantă în primăvara acestui an. Pentru a suplini această funcţie vacantă, în noiembrie 2010 Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat concurs. Termenul pentru depunerea dosarelor pentru acel concurs a expirat în februarie 2011, iar la concurs s-au înscris 5 candidaţi. În răspuns la un apel făcut în martie 2011, Preşedintele CSM a confirmat în scris că CSM va face publice CV-urile candidaţilor şi că va audia public candidaţii cu privire la programele lor. Totuşi, în CSM nu a făcut acest lucru. În cadrul concursului, 3 candidaţi şi-au retras candidaturile, iar ceilalţi 2 candidaţi nu au acumulat numărul necesar de voturi. Drept urmare, a fost anunţat un nou concurs. Termenul de depunere a documentelor pentru acest concurs a expirat la 16 octombrie 2011.
Pe ordinea de zi a ședinței CSM din 1 noiembrie 2011 este inclusă chestiunea cu privire la desfășurarea concursului pentru suplinirea funcției de președinte al CSJ. Lista candidaților la funcția de președinte a CSJ a fost publicată abia la sfârșitul săptămânii trecute, din care am constatat că au aplicat doi candidaţi. Până la moment, CV-urile candidaților nu au fost publicate și CSM nu a făcut nici un anunț public despre data preconizată pentru desfășurarea concursului, în afară de publicarea ordinii de zi a ședinței din 1 noiembrie.
Durata și complexitatea procesului de selectare (început încă în noiembrie 2010; depunerea și retragerea ulterioară a unor candidaturi; demisia unui candidat; reînceperea funcției de către alt candidat, care anterior a fost eliberat din funcție prin hotărârea Parlamentului, declarată ulterior neconstituțională; retragerea și participarea din nou la concurs al altui candidat), declaraţiile politicienilor și chiar ale unor candidați până la noul concurs, precum și lipsa CV-urilor candidaților ce participă la concursul anunțat în septembrie 2011, ar putea crea impresia că selectarea va avea loc în funcţie de anumite preferinţe politice sau alte criterii neclare, fapt care este inadmisibil. Datorită rolului Președintelui CSJ la sporirea independenţei, bunei funcţionări şi încrederii în justiţie, este deosebit de importantă maxima transparență și corectitudine în procesul de selectare a Președintelui CSJ.
Din aceste considerente, reiterăm apelul din martie 2011 și solicităm din nou CSM-ului:
- plasarea pe pagina web a CSM a CV-urilor candidaților la funcția de Președinte a CSJ şi a oricăror alte acte publice privind corespunderea criteriilor de integritate, probitate şi profesionalism;
- înştiinţarea din timp a publicului despre data şi locul şedinţei CSM la care vor fi examinate candidaturile persoanelor înscrise în concurs şi asigurarea minimului de posibilităţi de acces public;
- audierea în şedinţă publică a candidaţilor înscrişi în concurs, cu privire la poziţia lor faţă de situaţia în justiţie şi măsurile pe care le vor implementa în cazul alegerii în funcţia de Preşedinte al CSJ;
- indicarea în hotărârea CSM a motivelor detaliate cu privire la selectarea unui candidat, despre neselectarea celuilalt candidat şi asigurarea publicării hotărârii respective pe pagina web a CSM în cel mult 24 de ore de la adoptare.
* * *
Persoane de contact:
Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea
Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boțan