Un grup de avocați din Republica Moldova au învățat cum să acționeze în cauzele privind defăimarea și intruziunea în viața privată în cadrul celei de-a doua instruiri dedicate dreptului mass-media. Instruirea a avut loc la 4-5 septembrie 2020 la Chișinău, formatori fiind domnul Vladislav GRIBINCEA, avocat și președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova și domnul Dragoș CUCEREANU, jurist la grefa Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO).
Prima zi de instruire a fost destinată acumulării cunoștințelor teoretice. Pe parcursul acestei zile participanții au discutat despre: ce este calomnia, injuria și intruziunea în viața privată; imunitățile, privilegiile și sarcina probațiunii în cauzele cu privire la defăimare; procedura prealabilă în cauzele civile privind defăimarea și apărarea vieții private; examinarea cauzelor civile privind defăimarea și apărarea vieții private.
Ziua doi a fost destinată formării deprinderilor și abilităților practice. Pe parcursul acestei zile participanții au simulat un proces de judecată privind defăimarea de la A la Z. Totodată, participanții au discutat și despre jurisprudența CtEDO și executarea hotărârilor judecătorești privind defăimarea și apărarea vieții private.
Programul de instruiri privind dreptul mass-media este organizat de CRJM în colaborare cu Centrul pentru Jurnalism Independent. Acesta va continua până în decembrie 2020 cu încă 3 blocuri, cu o durată de 2 zile sau de o zi, abordând următoarele subiecte:
- Accesul la informații de interes public și protecția datelor cu caracter personal;
- Garanțiile mass-media în procedurile contravenționale și penale;
- Raporturile dintre mass-media și Consiliul Coordonator al Audiovizualului
Instruirea a avut loc în cadrul proiectului „Suport instituțional pentru dezvoltarea organizației” implementat de CRJM și finanțat de Suedia.