În perioada 29 septembrie – 1 octombrie 2020, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei va verifica măsurile pe care le-a întreprins Republica Moldova în vederea executării cauzei Ozdil și alții. În aceasta cauză, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a constatat că reținerea și „îndepărtarea” cetățenilor turci de pe teritoriul Moldovei în Turcia a fost contrară art. 5 și art. 8 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Moldova a încălcat toate garanţiile legale oferite de dreptul internațional și național când a „îndepărtat” reclamanții.
La 24 iulie 2020, Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) și Asociația Promo-LEX au transmis Comitetului de Miniștri o comunicare despre garanțiile existente și impactul măsurilor întreprinse de către autorități în vederea prevenirii unor asemenea violări grave ale drepturilor omului. CRJM și Promo-LEX au constatat că legislația în vigoare nu prevede garanții și remedii eficiente împotriva îndepărtării abuzive a străinilor declarați persoane indezirabile. Considerentele de securitate națională nu pot prevala asupra legalității și supremației legii. Autoritățile responsabile de securitatea statului nu motivează decizia de declarare a persoanelor drept indezirabile, inclusiv în procesul de judecată și nu informează persoanele vizate despre aceasta. Examinarea apelului ulterior îndepărtării din țară lipsește o eventuală hotărâre în favoarea străinului de orice efect util, fiindcă aceasta nu are efect suspensiv.
La fel, în Republica Moldova atunci când expulzarea este dispusă pentru motive de securitate naţională sau de ordine publică, persoana poate fi îndepărtată într-un stat unde viața îi va fi pusă în pericol ori va fi supusă torturii, tratamentelor inumane sau degradante. Aceasta excepție este contrară standardelor CEDO și jurisprudenței CtEDO.
În comunicarea transmisă, ONG-urile au îndemnat Comitetul de Miniștri să solicite autorităților moldovenești:
- asigurarea că judecătorii și alți angajați publici vor respecta în practică articolele 5 și 8 din CEDO atunci când decid cu privire la oportunitatea declarării străinilor persoane indezirabile. Judecătorii, procurorii și alți angajați publici trebuie să fie instruiți cu privire la respectarea drepturilor străinilor atunci când examinează deciziile privind îndepărtarea lor din Moldova;
- modificarea Legii nr. 200 din 2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova pentru a oferi remedii și garanții eficiente împotriva îndepărtării abuzive a străinilor persoane indezirabile prin:
– introducerea obligației de motivare a oricărei decizii care declară o persoană indezirabilă și comunicarea acestor motive străinului (modificarea art. 55 alin. 3 și 56 alin.2);
– suspendarea hotărârii primei instanțe până la soluționarea cauze în apel (modificarea art. 57 alin. 2);
– introducerea interdicției absolute a transferului unui străin în țări în care acesta riscă a fi supus torturii tratamentului inuman sau degradant sau unui proces de judecată neechitabil (modificarea art. 60 alin.4 și 63 alin.4);
– introducerea dreptului persoanelor declarate indezirabile în Moldova de a alege țara în care acestea pot fi îndepărtate;
3. asigurarea aplicării unor sancțiuni adecvate și prompte tuturor persoanelor implicate în îndepărtarea cetățenilor turci, în scopul prevenirii unor incidentele similare pe viitor.
Comunicarea în limba engleză este disponibilă aici.
Comunicarea a fost elaborată în cadrul proiectului „Promovarea supremației legii prin monitorizare de către societatea civilă” implementat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova, cu suportul financiar al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
* * *
În vederea eficientizării executării hotărârilor CtEDO și prevenirii violărilor similare pe viitor, organizațiile necomerciale pot transmite comunicări către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei despre măsurile întreprinse de către stat. Detaliile privind modalitatea întocmirii acestora este descrisă în manualul „Implementarea hotărârilor CtEDO” elaborat de European Implementation Network (EIN).