Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a contribuit recent la elaborarea unui document de politici publice privind activitatea Think thank-urilor juridice în 6 țări din Europa. Documentul de politici „În ce mod Think Tank-urile Juridice reușesc sau nu să ofere expertiză pentru Guverne în Europa Centrală și de Est” prezintă concluzii comune, exemple de bune practici și recomandări oferite de experți din Slovacia, Ungaria, Cehia, Polonia, Ucraina și Moldova privind îmbunătățirea bunei guvernări prin asigurarea interacțiunii cu factorii de decizie în procesul de elaborare a politicilor.
Constatările din document arată că, în ciuda diferențelor locale din regiune, activitatea Think Tank-urilor Juridice îmbogățește dezbaterea publică și contribuie la un proces de bună guvernare mai participativ. De aici există exemple istorice și actuale privind contribuțiile valoroase ale Think Tank-urilor Juridice la elaborarea politicilor publice și a legislației. Totodată, există și provocări similare cu privire la interacțiunile dintre Think Tank-uri și guverne, în special în țările în care guvernele contestă valorile democrației liberale. Documentul prezintă recomandări pentru Think Tank-uri, guverne și comunitatea donatorilor cu privire la modalitățile de cooperare și dialog continuu pentru a dezvolta programe comune care să asigure progrese importante în regiune.
Documentul de politici a fost elaborat de CRJM și INPRIS în cadrul proiectului ”Think tanks and the Government – Capacity building”, susținut de Fondul Internațional Visegrad (visegradfund.org).