La 20 iulie 2017, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat Legea nr.154 prin care, în esență, a fost modificat sistemul electoral prin trecerea de la sistemul proporțional de vot la unul mixt.
Noua Lege obligă Guvernul în termen de 30 zile, care au expirat la 20 august 2017, să formeze Comisia națională pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente. Contrar obligației menționate, Guvernul nu a format Comisia națională în termenul prevăzut de lege. Totuși, la 18 august 2017, cu 2 zile înainte de expirarea termenului limită Ministerul Justiției a lansat spre consultări publice un Proiect de Regulament care legiferează activitatea Comisiei Naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente. Regulamentul nu prevede componența nominală a Comisiei și durata mandatului acesteia. În schimb, proiectul Regulamentului prevede modul de constituire și organizare a Comisiei, drepturile și obligațiile membrilor Comisiei, atribuțiile președintelui şi secretarului Comisiei. Concomitent, proiectul stabilește modul de organizare și desfășurare a ședințelor Comisiei, modul de adoptare a deciziilor Comisiei.
Potrivit noii redacției a Codului Electoral, survenite urmare a adoptării Legii nr.154 din 20 iulie 2017, Comisia independentă pentru constituirea circumscripțiilor uninominale va activa în baza propriului regulament aprobat de Guvern. Însă inițiativa Guvernului de a reglementa activitatea unei comisii care conform legii se prezumă a fi independentă și care urmează să-și elaboreze propriul Regulament de activitate, ce urmează a fi aprobat doar tehnic de Guvern, nu înseamnă altceva decât ingerință directă în activitatea acestui organ și intenție de suprimare a independenței acesteia.
Reprezentanții societății civile reiterează poziția prin care au indicat că atribuirea dreptului de constituire a circumscripțiilor electorale uninominale permanente unui organ politic, și anume Guvernului, care este subordonat majorității parlamentare, precum și neincluderea hotarelor circumscripțiilor uninominale în corpul Codului Electoral, este o deficiență majoră a sistemului electoral mixt aprobat prin Legea nr.154 din 20 iulie 2017. Organizațiile semnate semnalează și alte deficiențe ale proiectului de Regulament și anume: introducerea noii poziții pentru membrii comisie, nedefinitivarea procedurii de revocare a membrilor, limitarea numărului de reprezentanți ai organizațiilor societății civile la numai un reprezentant comparativ etc.
În același timp, reprezentanții societății civile salută și recomandă Comisiei ca în momentul de elaborare al propriului Regulament să țină cont de sugestia Ministerului Justiției de a include în componența acesteia membri cu drept de vot consultativ din rândul altor entități relevante: autorități publice centrale, partide politice extraparlamentare, organizații ale societății civile etc. La fel, societatea civilă consideră că elaborarea unui Plan Calendaristic este un instrument util care poate fi preluat dar e mai bine ca el să fie unul obligatoriu pentru o bună și ordonată desfășurare a activității.
Textul integral al declarației este disponibil aici (în română).
Textul integral al declarației este disponibil aici (în engleză).
Textul integral al declarației este disponibil aici (în rusă).
Semnatari:
- Asociația Promo-LEX
- Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)