La 22 mai 2017 a avut loc cea a doua reuniune a Platformei societății civile UE-Moldova desfășurată în paralel cu ședința Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova. Platforma societății civile UE-Moldova este una din instituțiile create în cadrul Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova (în continuare Acordul de Asociere). Aceasta permite organizațiilor societății civile, atât din Moldova cât şi UE, să monitorizeze procesul de implementare și să ofere recomandări relevante autorităților.
Membrii Platformei au discutat situația cu privire la implementarea Acordului de Asociere, au pus în dezbatere și au adoptat o declarație comună.
Acestea se referă, în principal, la o serie de reforme care au fost implementate fie cu întârziere, fie parțial, astfel înregistrându-se progrese limitate în principalele domenii de reformare cum ar fi: crearea unui sistem judiciar independent și responsabil; combaterea corupției sistemice transpartinice la toate nivelurile; eliminarea politizării instituțiilor de stat; asigurarea transparenței, responsabilității, rezilienței și a bunei guvernării inclusiv în gestionarea finanțelor publice; creșterea competitivității produselor moldovenești, promovarea politicilor active pe piața forței de muncă pentru a asigura locuri de muncă productive și decente pentru toți, precum şi în aspectele legate de schimbarea sistemului electoral.
Nu în cele din urmă, membrii Platformei societății civile au luat notă de rapoartele Guvernului Republicii Moldova, Comisiei Europene, evaluările alternative independente privind implementarea Acordului de Asociere și Declarația comună ca urmare a celei de a treia reuniuni a Consiliului de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova.
Totodată, a fost înalt salutată susținerea continuă oferită de UE în implementarea Acordului de Asociere a prevederilor aferente acestora, precum şi realizarea reformelor asumate. Din această perspectivă, este esențial ca UE să continue aplicarea condiționalității specifice în funcție de progresul reformelor în domeniul statului de drept și a respectării principiilor de bază ale democrației atunci când oferă asistență financiară Republicii Moldova.
Textul integral al declarației comune este disponibil aici ( în versiunea română).
Textul integral al declarației comune este disponibil aici ( în versiunea engleză).
Materialele și rapoartele prezentate la reuniune sunt disponibile aici sau pe pagina web a Comitetului Economic și Social European (EESC) – www.eesc.europa.eu.